Landbouw, visserij en platteland

Garantieregeling voor land- en tuinbouwers die geld moeten lenen

Er komt een garantieregeling voor land- en tuinbouwers die de komende tijd geld moeten lenen om hun bedrijf voort te kunnen zetten.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt deze regeling op 1 oktober open voor land- en tuinbouwbedrijven die in de kern gezond zijn, maar door de economische crisis geen geld meer kunnen lenen voor werkkapitaal, bijvoorbeeld voor het kopen van plantmateriaal om het nieuwe teeltseizoen te starten. De garantstelling geldt voor leningen van maximaal €850.000,- per bedrijf.

Garantiestelling richting bank

De overheid staat voor 50% garant voor deze leningen. Voor de andere 50% staat de bank garant. Dat geeft de banken extra zekerheid.Mocht het bedrijf ondanks dit krediet het niet redden, dan neemt de overheid 50% van de overgebleven schuld op zich. Er is een plafond bepaald van €200 miljoen. Dat betekent dat de overheid maximaal €100 miljoen euro zal garanderen.

Een keer een beroep op de garantistelling

Agrarische ondernemers kunnen één keer een beroep doen op de garantieregeling. Veel tuinders starten op dit moment een nieuw teeltseizoen en moeten nu investeren in onder andere plantmateriaal, energie en arbeid. Pas in de loop van 2010 leiden deze investeringen tot oogsten en daarmee inkomsten. Normaal gesproken kunnen tuinbouwbedrijven zo'n periode overbruggen, maar vanwege de crisis ontbreekt geld voor deze investering. Veel banken stellen ook striktere eisen aan het eigen vermogen van de bedrijven.

De crisis heeft al tot gevolg dat veel bedrijven interen op hun eigen vermogen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om geld te krijgen voor bijvoorbeeld een nieuw teeltseizoen. Deze problemen doen zich in de hele land- en tuinbouwsector voor, maar zijn extra nijpend in de glastuinbouwsector. Naast deze garantstelling geeft minister Verburg subsidie voor bedrijfsadvisering.

Bedrijven die in liquiditeitsproblemen zitten kunnen een onafhankelijke adviseur in de arm nemen om hun bedrijf door te lichten en met oplossingen te komen voor hun bedrijf. Uit de vele gesprekken die er zijn gevoerd blijkt dat veel tuinders te weinig zicht hebben op hun bedrijf en de huidige en toekomstige marktsituatie. Deze regeling gaat zo spoedig mogelijk open.

Meer informatie

Borgen en garantiestellingen