Arbeid en werkgelegenheid

Gelderland: 100 miljoen euro tegen economische crisis

Met een pakket maatregelen van in totaal honderd miljoen euro draagt de provincie Gelderland bij aan het bestrijden van de gevolgen van de economische crisis. 'We hebben realistisch gekeken naar wat we nú kunnen doen', aldus Theo Peters, gedeputeerde van financiën.

Maatregelen snel uitvoerbaar

'De maatregelen die wij voorstellen zijn snel uitvoerbaar, leiden meteen tot behoud van werkgelegenheid en versterken de Gelderse economische structuur.'

Het gaat om drie soorten maatregelen:

  1. het versneld uitvoeren van reeds geplande projecten (65 miljoen euro)
  2. extra investeringen (35 miljoen euro)
  3. faciliterende maatregelen.

Naar verwachting leidt dit pakket tot nog eens 900 miljoen euro aan investeringen door derden en (het behoud van) 6000 arbeidsplaatsen.

Projecten eerder

Het onderhoud aan enkele provinciale wegen wordt naar voren gehaald en ook voor het opknappen van bedrijventerreinen (in Zutphen, Stadsregio en Achterhoek) stelt de provincie versneld geld beschikbaar.

Extra investeringen

De provincie investeert voor vijf miljoen euro in de Participatiemaatschappij Oost-Nederland. Die helpt ondernemers met het verkrijgen van krediet. De provincie geeft ook extra geld aan het project IkStartSmart dat startende ondernemers helpt bij het opzetten van een bedrijf. Extra subsidies zijn er verder voor pilots om woningen energiezuiniger te maken en voor zonnepanelen op scholen.