Maatschappij en samenleving

Gemeente Breda ontvangt 200.000 euro rijkssubsidie voor een buurt onderwijs en sportproject

De gemeente Breda ontvangt een bedrag van 200.000 subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een buurt-, onderwijs- en sportproject in en rond de Brede school Heuvel.

Subsidie voor een buurt-, onderwijs- en sportproject

Met dit geld worden arrangementen voor de kinderen in de Heuvel samengesteld. Hierbij krijgen ze de keuze uit een groot scala van vooral sportieve, maar ook recreatieve en educatieve activiteiten. De bedoeling is dat de kinderen zelf de inhoud van de arrangementen gaan bepalen. Het project start volgend schooljaar en heeft een looptijd van vier jaar.

Tijdelijke stimuleringsregeling buurt, onderwijs en sport

Oktober vorig jaar heeft het ministerie van VWS de Tijdelijke stimuleringsregeling buurt, onderwijs en sport, de zogenoemde BOS-impuls, afgekondigd. Deze regeling biedt gemeenten ondersteuning bij de aanpak van achterstanden van jongeren van 4 tot 19 jaar. Het gaat daarbij om achterstanden op de gebieden gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding sport of bewegen.

Met de BOS-impuls wil het ministerie een bijdrage leveren aan het tegengaan van ongezond leefgedrag, overgewicht, bewegingsarmoede en rondhangen. Gemeenten kunnen voor maximaal vijf BOS-projecten aanvragen indienen.

Aanvraag subsidie project

In december heeft de gemeente Breda een subsidieaanvraag ingediend. Onder de naam Heuvel Beweegt is subsidie aangevraagd voor een BOSproject in en rond de Brede school Heuvel; één van de centrale thema's van de herstructurering van de Heuvel. Gekoppeld aan de bestaande activiteiten van de Brede school zullen nieuwe activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar worden aangeboden.

Naast sportactiviteiten zijn dat ook activiteiten rond de thema's gezondheid, natuur- en milieu-educatie, kunst en cultuur en taal/lezen en ICT. De kinderen hebben zelf een belangrijke stem in de invulling van de activiteiten. In het project werken de basisscholen De Vlier en Keysersmolen samen met de GGD, de stichting Breda-Actief, de stichting Vertizontaal, de Nieuwe Veste, het MEC en de gemeente Breda.

De subsidie van 200.000 is aanvullend op de bestaande inzet van deze organisaties.

Nog vier aanvragen subsidie

Inmiddels heeft de gemeente Breda nog vier aanvragen naar aanleiding van de BOS-impuls bij het ministerie ingediend. Dit betreffen de twee andere Bredase Brede scholen, Breda Noordoost en de wijk Tuinzigt. Het ministerie zal hier binnen drie maanden een besluit over nemen.