Landbouw, visserij en platteland

Glastuinders kunnen MEI subsidie Marktintroductie energie-innovaties weer aanvragen

Glastuinders kunnen de subsidie Marktintroductie energie-innovaties - MEI subsidie weer aanvragen. De MEI subsidie is open vanaf 2 februari tot en met 13 maart 2009. De subsidie is bedoeld voor tuinders die door innovatie energie besparen en hun CO2-uitstoot verminderen. Ondernemers kunnen hun idee van tevoren laten bekijken.

Hoeveel subsidie

Het ministerie van LNV stelt voor semi-gesloten kassystemen € 10 miljoen beschikbaar en € 4 miljoen voor overige innovatieve energiesystemen. In september volgt een tweede openstelling met hetzelfde budget. Voor semi-gesloten kassystemen krijgt een tuinder maximaal € 2 miljoen per aanvraag. Voor overige innovatie energiesystemen is dat € 1,5 miljoen per aanvraag.

Glastuinders vragen deze subsidie aan bij Dienst Regelingen. Projecten die het meest overeenkomen met de subsidievoorwaarden komen het eerst in aanmerking voor subsidie.

Verschillen

Een belangrijk verschil met 2008 is dat naast de reductie van CO2-uitstoot ook de primaire energie, zoals aardolie, aardgas, kolen en hout moet verminderen. Een ander verschil is dat de aanvrager voor een project met aardwarmte de resultaten van een haalbaarheidsstudie moet meesturen.

Advies over het projectidee

Voor het aanvragen van de subsidie kan de ondernemer zijn projectidee eerst laten toetsen door Dienst Regelingen. Dienst Regelingen geeft aanbevelingen en kan snel beoordelen of het zinvol is om subsidie aan te vragen. Het advies is gratis en vrijblijvend. Informatie hierover is te vinden op deze site. 

Energiebesparing

De subsidie Marktintroductie energie-innovaties draagt bij aan de doelstellingen van het programma ‘Kas als Energiebron’. Dit samenwerkingsverband tussen het ministerie van LNV, het Productschap Tuinbouw en de glastuinbouwsector richt zich op een sterke vermindering van de CO2-uitstoot en het introduceren van duurzame energiesystemen.