Grotere subsidie beschikbaar voor onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Parkinson

Er is dit jaar voor het eerst €120.000,- beschikbaar voor één project dat bijdraagt aan meer kennis over het ontstaan van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen en over de mogelijkheden om parkinson of parkinsonismen te remmen, stoppen of genezen. Daarnaast zijn er onderzoekssubsidies van maximaal 40.000 euro per project beschikbaar. en bij het project passend niveau van patiëntenparticipatie is essentieel bij de beoordeling van je aanvraag. Je onderzoeksproject moet plaatsvinden tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2021 en je kunt de subsidie online aanvragen.

Subsidie voor onderzoeksprojecten naar het ontstaan van de ziekte van Parkinson

Vanaf vandaag kun je tot uiterlijk 1 maart subsidie aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Parkinson, waarbij er subsidie beschikbaar is voor onderzoeksprojecten die zich richten op onderstaande activiteiten.

Oorzaak, remming en genezing
Onderzoek dat bijdraagt aan meer kennis over het ontstaan van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen en de over de mogelijkheden om parkinson(ismen) te remmen, stoppen of genezen.

Dit onderwerp is met name ook van belang als je subsidie wilt aanvragen voor een groot onderzoeksproject.

Parkinsonismen
Onderzoek dat bijdraagt aan meer kennis over (ontstaan, symptomen en behandeling van) parkinsonismen.

(Para-)medische behandeling
Onderzoek dat bijdraagt aan meer kennis over optimale paramedische en medische behandeling van (symptomen van) de ziekte van Parkinson en parkinsonismen.

Aanvullende therapieën
Onderzoek dat bijdraagt aan meer kennis over de veiligheid en effectiviteit van aanvullende therapieën bij parkinson(ismen).

Voeding en beweging
Onderzoek dat bijdraagt aan meer kennis over de veiligheid en effectiviteit van bewegings- en voedingsinterventies bij parkinson(ismen).

Voorwaarden

  • De aanvraag dient betrekking te hebben op een of meerdere van bovenstaande activiteiten
  • De geplande startdatum van het project moet tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2021 liggen
  • Een bij het project passend niveau van patiëntenparticipatie is essentieel bij de beoordeling van je aanvraag

Subsidie

De subsidie bedraagt maximaal €40.000,- per project voor projecten die passen bij de bovenstaande onderzoeksagenda.

Verder is er dit jaar voor het eerst één subsidie beschikbaar van maximaal €120.000,- voor een project dat bijdraagt aan meer kennis over het ontstaan van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen en over de mogelijkheden om parkinson of parkinsonismen te remmen, stoppen of genezen.

Aanvragen

Meer informatie of een subsidieaanvraag aanmaken.