In 2021 opnieuw steun voor theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten

Het dit jaar gestarte Kickstart Cultuurfonds gaat vanaf januari opnieuw de culturele sector ondersteunen. OCW maakte onlangs bekend dat zij tien miljoen euro beschikbaar stelt voor de volgende fase van het fonds. Ook de diverse private partijen die in dit fonds participeren zullen voor deze nieuwe fase opnieuw geld beschikbaar stellen. Hiermee kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten een aanvraag doen, bijvoorbeeld voor het opstarten of aanpassen van nieuwe producties of het veilig blijven ontvangen van publiek. Het nieuwe fonds is in korte tijd immens populair geworden en verdeelde de afgelopen maanden 16 miljoen euro subsidie onder ruim 400 culturele instellingen die geen structurele financiering van de Rijksoverheid ontvangen.

Culturele en creatieve sector hebben Kickstart Cultuurfonds keihard nodig

“Ontzettend belangrijk dat het Kickstart Cultuurfonds een doorstart maakt. Dat heeft de culturele en creatieve sector in deze crisis keihard nodig. Zo kunnen voorstellingen, exposities en concerten zich goed voorbereiden op de anderhalvemeter, zodat publiek veilig kan genieten van al dat moois dat onze creatieve talenten te bieden hebben”, aldus Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en
Wetenschap.

Kickstart Cultuurfonds 

Het Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht door o.a. een aantal fondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de
coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen. Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumproducties kregen geld van Kickstart Cultuurfonds voor aanpassingen aan de anderhalve-meter-samenleving. Zodat ze nieuwe producties konden opstarten of aanpassen en publiek coronaproof konden blijven ontvangen. In totaal werd er 16 miljoen euro uitgekeerd.

“Dankzij de bijdrage die wij van Kickstart Cultuurfonds ontvingen, is het ons gelukt onze theaterzaal dusdanig aan te passen zodat we een intieme en veilige setting konden creëren waarin we zowel bezoekers als artiesten kunnen ontvangen. Van beiden ontvingen we veel positieve reacties over onze Club Luxor!”, aldus Marc van Kaam, directeur van het Luxor Theater in Rotterdam.

Ook Joop van den Ende is positief over het fonds: “Met het Kickstart Cultuurfonds hebben we in vier maanden tijd in heel Nederland noodhulp aan de culturele sector kunnen financieren. Een tweede ronde in 2021 is helaas nodig, we waarderen het enorm dat de minister het belang en de kwaliteit van  dit unieke samenwerkingsverband tussen de particuliere cultuurfondsen met woord en daad erkent en financieel steunt. We gaan weer met dezelfde zorgvuldigheid en snelheid een gezamenlijk loket openen om de culturele sector te helpen.” 

Noodhulp aan de sector

De aanhoudende nood in de culturele sector, nu de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn of zelfs aangescherpt zijn, geeft voldoende reden om in 2021 meer steun te geven. Dankzij de bijdrage van het ministerie van OCW is een continuering van Kickstart Cultuurfonds in 2021 in elk geval gegarandeerd.

Begin 2021 wordt er meer bekend over de besteding van het nu toegezegde bedrag.

Meer informatie

Kickstart Cultuurfonds