Maatschappij en samenleving

Internationale subsidie voor sportprojecten tegen discriminatie en haat

Sport - Discriminatie

In een wereld waar sport niet alleen als een fysieke activiteit wordt gezien, maar ook als een instrument voor sociale verandering, is er een unieke kans ontstaan voor organisaties die zich inzetten tegen discriminatie en haat. Een internationale subsidie, verstrekt door een iconisch sportmerk, biedt financiële ondersteuning voor projecten die via sport bijdragen aan het bevorderen van gelijkheid en het bestrijden van haat en discriminatie in al zijn vormen. Deze kans is bijzonder relevant voor organisaties die geloven in de kracht van sport als middel voor positieve sociale impact.

Het doel van de subsidie

De subsidie richt zich op het ondersteunen van projecten die, door middel van sport, leiderschapsversterking, toegankelijkheid tot sportprogramma's verbeteren of educatieve initiatieven aanbieden om systemische discriminatie en haat te bestrijden.

Het gaat hierbij niet alleen om het bestrijden van discriminatie op basis van religie, ras, geslacht, handicap, leeftijd, seksuele oriëntatie, maar ook om het aanpakken van diepgewortelde sociale problemen via sport.

Voor wie is deze subsidie bedoeld?

Deze subsidie is bedoeld voor non-profitorganisaties, waaronder 'Sport for Good'-organisaties, die sport gebruiken als een middel om specifieke sociale veranderingen te bewerkstelligen.

Deze organisaties moeten zich inzetten voor het aanpakken van haat en discriminatie binnen de sportsector of via sport.

Bovendien moeten aanvragende organisaties aan specifieke criteria voldoen, waaronder een non-profitstatus (bijvoorbeeld als stichting).

Ben je geen stichting of vereniging? Dan kun je wellicht deze subsidie aanvragen met een stichting of verenging als penvoerder.

Subsidiebedragen

De subsidie is onderverdeeld in twee categorieën:

  • Categorie 1: Projectspecifieke financiering van €150.000 tot €700.000.
  • Categorie 2: Algemene programmeringsfinanciering tot €50.000 per jaar voor maximaal drie jaar.

Projecten moeten zich richten op het verbeteren van toegang tot coaches met anti-discriminatie training, het versterken van leiderschap, het verhogen van toegang tot gemeenschapsgebaseerde sportprogramma's, en het verbeteren van uitkomsten op het gebied van gelijkheid.

Hoe en wanneer aanvragen?

Aanvragen dienen online ingediend te worden, met een indientermijn van 18 maart 2024 tot 31 mei 2024.
Dit proces omvat een evaluatie door een beoordelingscommissie, waarbij mogelijk om aanvullende informatie of verduidelijking wordt gevraagd.

Waarom we deze subsidie van belang vinden

Sport heeft de unieke kracht om mensen te verenigen, bewustwording te vergroten en tastbare veranderingen in de samenleving teweeg te brengen.

Door financiële ondersteuning te bieden aan projecten die discriminatie en haat bestrijden, wordt niet alleen bijgedragen aan een inclusievere samenleving, maar wordt ook het potentieel van sport als instrument voor sociale verandering erkend.

Dit subsidieprogramma biedt een ongekende kans voor jouw organisatie om projecten te ontwikkelen die de kracht van sport gebruiken om discriminatie en haat aan te pakken. Het is een uitnodiging om deel te nemen aan een meer inclusieve en rechtvaardige wereld.

Meer informatie of deze subsidie direct aanvragen

Gerelateerde fondsen en subsidies