Arbeid en werkgelegenheid

Irak-crisis: ondernemingen komen in aanmerking voor werktijdverkorting

Aan ondernemingen die als direct gevolg van het militaire conflict in Irak tenminste 20 procent omzetverlies lijden, kan werktijdverkorting worden verleend als ze daartoe een aanvraag indienen. Dat heeft demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer en in antwoord op een verzoek daartoe aan het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) kenbaar gemaakt.

Vermindering arbeidsduur werknemers

Uit aanvragen blijkt dat op dit moment vooral de reisbranche wordt getroffen. Werktijdverkorting is mogelijk omdat de minister de vermindering van bedrijvigheid als direct gevolg van de oorlog in Irak beschouwt als een abnormaal bedrijfsrisico.

De maatregel staat een bedrijf toe gedurende een beperkte tijd de arbeidsduur van zijn werknemers te verminderen. De werknemer ontvangt in zo'n geval een WW-uitkering. De regeling voorziet in een eigen risicoperiode van twee tot zes weken, afhankelijk van de vermindering van bedrijvigheid.

Op dit moment zijn in verband met de oorlog in Irak 28 aanvragen voor werktijdverkorting binnengekomen bij de Arbeidsinspectie. 

Meer informatie

Regelingen arbeid en werkgelegenheid