Kunst, cultuur en media

Nieuw fonds gaat aanstormend creatief talent ondersteunen

Het is een niet te stoppen trend. Technologiebedrijven die als dan niet na een beursgang een fonds oprichten om goed te doen. Een goed voorbeeld hiervan is een van oorsprong Nederlands technologiebedrijf dat is uitgegroeid tot een B Corporation. Via de nieuw opgerichte stichting wil het bedrijf aanstormend creatief talent financieel gaan ondersteunen. Hierbij heeft het fonds ambitieuze doelen, mede omdat ze in de toekomst over de hele wereld wil uitbreiden. Het startkapitaal van het fonds bedraagt 1 miljoen euro. Daarnaast ontvangt het fonds jaarlijks 1% van de toekomstige jaarinkomsten van het technologiebedrijf. Het fonds is nieuw en staat nog in de kinderschoenen. Hoewel je nog geen aanvragen kunt indienen, kun je wel alvast mailen met het fonds.

Aanstormend creatief talent helpen wanneer het er het meest toe doet

De COVID pandemie heeft het mecenaat en de sponsoring voor de kunsten verwoest. Het heeft talloze kansen weggenomen, vooral voor degenen die beginnen zonder connecties of uit ondervertegenwoordigde milieus. Het nieuw opgerichte fonds zal deze makers helpen wanneer het er het meest toe doet.

Subsidies en prijs

Het technologiebedrijf achter het fonds schenkt het nieuwe fonds 1 miljoen euro en stelt daarna 1% van de toekomstige jaarinkomsten beschikbaar. Het nieuwe fonds zal niet alleen onderwijs financieren, maar ook beurzen voor getalenteerde kunstenaars en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan.

Daarnaast heeft het fonds het plan om een prijs te gaan uitreiken. Elk jaar zal het fonds een uitdaging uitzetten voor instellingen en personen die werkzaam zijn in de kunsten. De makers krijgen de opdracht om een film, voorstelling, animatie of iets anders te maken en een team van panelleden beoordeelt het uiteindelijke werk. Meer informatie over de wedstrijd en de details van de prijs worden later bekendgemaakt.

Ambities om over de hele wereld uit te breiden

Het fonds zal in het begin actief zijn in Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, evenals in de VS, maar ziet een enorm potentieel om haar bereik en steun over de hele wereld uit te breiden.

Je kunt het fonds al mailen

Het fonds accepteert op dit moment nog geen aanvragen, maar als je vragen hebt kun je het fonds al mailen.

Meer subsidies en fondsen mop het gebied van kunst en cultuur

Natuurlijk zijn er meer subsidies en fondsen op het gebied van kunst en cultuur. Onderstaand alvast een overzicht. 

Gerelateerde fondsen en subsidies