Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Nieuw fonds met 3 miljoen startkapitaal gericht op gezondheidszorg en armoedebestrijding

Vorige maand is een nieuw fonds opgericht met een startkapitaal van € 3 miljoen, gericht op het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van directe medische hulpverlening aan mensen in nood, kleinschalige projecten op het gebied van o.a. dementie, kanker en autisme, vluchtelingenhulp en jeugdzorg.

Interessant is dat de giften die gedaan worden de vorm kunnen hebben van een eenmalige gift, maar ook een structureel karakter kunnen hebben.

Over het fonds

Met het oprichten van dit fonds eind 2016 wordt een platform gecreëerd om diverse goede doelen financieel te ondersteunen. 

Het fonds richt zich op het uitsluitend financieel ondersteunen van instellingen en/of andersoortige initiatieven op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg en armoedebestrijding, alles in de ruimste zin van het woord, zowel in Nederland als daarbuiten.

Voor de besteding van de opbrengsten van het vermogen heeft het fonds als voornemen de volgende (soorten van) projecten te ondersteunen:

  • Enkele (specifieke) projecten op het gebied van directe medische hulpverlening aan mensen in nood, vooral internationaal
  • Enkele kleinschalige projecten op het gebied van onderzoek naar o.a. dementie, kanker en autisme
  • Enkele specifieke projecten op het gebied van vluchtelingenhulp
  • Enkele specifieke projecten met betrekking tot de jeugdzorg

De uitkeringen die door de Stichting worden gedaan kunnen de vorm hebben van een eenmalige gift, dan wel van een langjarige uitkering. Het bestuur wenst zich echter niet op voorhand vast te leggen op een vaste vorm van aanwending. 

Subsidiebedrag

Het startbedrag van de stichting bedraagt € 3 miljoen. Gelet op het voorzichtige beleggingsprofiel en op de huidige rentestand, wordt een opbrengst in het eerste jaar (loopt tot ultimo 2017) verwacht van maximaal € 100.000,-.

Meer informatie

Ga naar dit nieuwe fonds