Onderzoek en ontwikkeling

Nieuw fonds voor veelbelovende zorg: 105 miljoen beschikbaar

Om veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller te beschikbaar te stellen voor de patiënt komt er een nieuw fonds. Voor het nieuwe fonds zal 105 miljoen euro beschikbaar gesteld worden. Dit totale bedrag zal ten goede komen aan drie subsidieregelingen, waaronder een subsidie voor veelbelovende zorg.

Subsidie voor veelbelovende zorg

De nieuwe regeling voor veelbelovende zorg is een subsidieregeling speciaal bedoeld voor nieuwe behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie die over het algemeen al tot de markt zijn toegelaten, maar nog niet vergoed worden. Voordat een nieuwe vorm van zorg vergoed kan worden vanuit het basispakket is bewijs nodig dat het ook een meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande behandelingen. Dergelijk onderzoek is vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren.  

Met het geld kunnen ontwikkelaars zoals MKB’ers, ziekenhuizen en onderzoekers dit onderzoek betalen en worden de gemaakte zorgkosten tijdens het onderzoek gedekt. Ook krijgen zij professionele hulp bij de opzet van het onderzoek.

Voor wie is de nieuwe subsidieregeling bestemd

De nieuwe subsidie zal interessant zijn voor:

  • Ziekenhuizen
  • Onderzoekers
  • Ondernemers (o.a. MKB)

Ingangsdatum nieuwe subsidie

Deze nieuwe subsidie gaat in op 1 januari 2019.