Maatschappij en samenleving

Nieuw subsidieprogramma Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft in juni haar jaarlijkse subsidielijn gelanceerd. Dit jaar kunnen subsidievoorstellen worden ingediend voor TV- en radio programma's, evenementen, projecten van onderwijsinstituten, websites en andere internetgerelateerde activiteiten. Deze projecten moeten van niet-commerciële aard zijn.

Subsidievoorstellen

Mogelijke subsidievoorstellen:

  • Het meefinancieren van informatieve televisie programma's die zich concentreren op de rol van het Europees Parlement als democratisch gekozen instituut, haar waarden, de beslissingen die zij neemt en hoe deze invloed hebben op het dagelijks leven van de inwoners van Europa.
  • Het ondersteunen van evenementen die tot doel hebben communicatielijnen te leggen tussen het Europees Parlement, het werk dat het Parlement doet, en de burgers. Dit moeten vernieuwende evenementen zijn die nieuwe communicatiemiddelen gebruiken en ondersteunen, en die een ongebruikelijke invalshoek nemen.
  • Het meefinancieren van innovatieve websites en andere internetgerelateerde initiatieven die creatieve methoden gebruiken om interesse en bewustzijn te creëren over de rol van het Europees Parlement .
  • Voltijd onderwijsinstellingen (basisschool, middelbare school en hogeschool en universiteit) kunnen voorstellen indienen. Projecten moeten gericht zijn op het leren en demonstreren van de rol en het functioneren van het Europees Parlement en haar leden, het besluitvormingsproces en hoe de besluiten het dagelijks leven van de inwoners van Europa beïnvloedt.
  • Het meefinancieren van radioprogramma's die de focus leggen op de rol van het Europees Parlement, haar waarden, de besluiten die zij neemt en de wijze waarop deze beslissingen het leven van miljoenen Europeanen beïnvloedt. Er moet hier sprake zijn van innovatieve en creatieve projecten die het onderwerp op nieuwe en interessante wijze benaderen.

Een aantal van de thema's biedt ruimte om de subsidievoorstellen tegen de achtergrond van de verkiezingen voor het Europees Parlement vorm te geven. De verkiezingen mogen echter niet het eigenlijke onderwerp van het project zijn en als zodanig moet de boodschap niet-politiek en objectief zijn. 

Subsidievoorwaarden

Voorwaarden toekennen subsidie. Bij het toekennen van de subsidies wordt, naast de criteria die onder elk afzonderlijk thema genoemd worden, ook gelet op de mogelijkheden om het project succesvol af te sluiten.

Om hieraan te voldoen wordt op de volgende punten gelet bij de beoordeling:

  • Hoe duidelijk het voorstel is, wat de relevantie is en de samenhang van de gestelde doelen. Vernieuwende ideeën, originaliteit van de voorgestelde projecten en het beeld of de identiteit van de activiteiten worden meegenomen in de uiteindelijke beslissing.
  • De methoden om het project te realiseren en een tijdsschema voor de uitvoering, inclusief de geplande publiciteit over de activiteiten.
  • Een gedetailleerde omschrijving van de uiteindelijk verslagen en eventuele producten die nadien aan de toekennende instantie (Europees Parlement) overhandigd worden. Een geplande evaluatie met daarin de verwachte impact en spreiding van de resultaten worden ook meegenomen in de beoordeling.
  • De uitvoerbaarheid van het project. Hierbij wordt gelet op de details van de uitvoerende organisatie, het voorgestelde tijdsschema en het budget in relatie tot de geplande activiteiten. Een beoordeling van de mate waarin de kosten opwegen tegen de resultaten en impact van de activiteiten.