Kunst, cultuur en media

Nieuwe Europes subsidie voor uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren

Boeken - Literatuur

Ben je actief in de wereld van boeken en literatuur en op zoek naar kansen om Europese literatuur breder toegankelijk te maken? Dan is deze nieuwe subsidieoproep iets voor jou. Ontdek hoe je kunt bijdragen aan de diversiteit en verspreiding van Europese literaire werken, vooral die in minder gesproken talen. Deze unieke kans, met een indrukwekkend jaarbudget van €5 miljoen, is speciaal ontworpen voor uitgevers, bibliotheken, boekhandelaren, en andere organisaties die zich inzetten voor de promotie en verspreiding van literatuur binnen Europa.

Focus op vertaling en promotie

Het hoofddoel van deze subsidie is de ondersteuning van projecten die zich richten op de vertaling, publicatie, distributie, en promotie van Europese fictieve werken. Een speciale nadruk ligt op werken geschreven in minder gesproken talen, waarmee de diversiteit van literatuur in de Europese Unie en daarbuiten wordt verrijkt.

Ondersteuning voor Oekraïense Literatuur

Gezien de huidige geopolitieke situatie biedt de subsidie ook speciale ondersteuning voor projecten die Oekraïense literatuur promoten en verspreiden. Dit is een kans om culturele bruggen te bouwen en de rijke literaire traditie van Oekraïne onder de aandacht te brengen in deze uitdagende tijden.

Financiële steun per project

De subsidie is afhankelijk van de projectomvang. Hieronder hebben we het overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

  • Kleinschalige projecten kunnen rekenen op een steun tot €100.000.
  • Middelgrote initiatieven kunnen tot €200.000 ontvangen.
  • Voor grootschalige projecten is er een budget tot €300.000 beschikbaar.

Wie kan deze subsidie aanvragen?

De oproep staat open voor rechtspersonen die actief zijn binnen de boek- en uitgeverssector in landen die deelnemen aan het Creative Europe Programme, inclusief Nederland.
Dit omvat een breed scala aan organisaties, van uitgeverijen tot bibliotheken.

Voorwaarden en aanvraagtermijn

Projecten moeten gericht zijn op de vertaling, publicatie, distributie en promotie van minimaal vijf Europese fictieve werken.

Hierbij is het belangrijk dat deze projecten niet alleen de literatuurdiversiteit vergroten, maar ook bijdragen aan de professionele ontwikkeling en eerlijke beloning van literaire vertalers.

De indientermijn loopt van 16 januari 2024 tot 16 april 2024.

Laat deze kans niet liggen om een significante bijdrage te leveren aan de rijkdom en diversiteit van Europese literatuur.

Meer informatie of direct online aanvragen