Ondernemen en investeren

Nieuwe provisietariefstructuur voor exportkredietverzekeringen

Per 1 mei 2003 voert de minister van Financiën samen met de staatssecretaris van EZ een nieuwe provisietariefstructuur voor de exportkredietverzekeringsfaciliteit van de Staat in. De belangrijkste wijziging is dat de tarieven van dekkingstoezeggingen worden verlaagd. 

Tegenover de verlaging van de tarieven voor dekkingstoezeggingen staat een beperkte verhoging van de kosten van het afsluiten van een polis. Voordeel is dat exporteurs niet met hoge kosten worden geconfronteerd op het moment dat een exportcontract niet doorgaat. 

Aanleiding voor deze wijziging zijn de aanbevelingen van de Rijkscommissie voor export-, import-, en investeringsgaranties. De Rijkscommissie is een overlegorgaan tussen de beheerders en gebruikers van de faciliteit onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank.

Exportkredietverzekeringsfaciliteit

Via de exportkredietverzekeringsfaciliteit van de overheid kunnen bedrijven zich verzekeren tegen betalingsrisico's die uit exporttransacties voortvloeien. De Staat herverzekert wanneer de private markt deze risico's niet kan dragen. GERLING NCM verstrekt daartoe exportkredietverzekeringen die zij vervolgens bij de Staat herverzekert.

Exporteurs die een offerte willen uitbrengen, kunnen een dekkingstoezegging krijgen waardoor zij zekerheid hebben dat de risico's in dekking worden genomen op het moment dat het exportcontract doorgaat. 

Meer informatie

Subsidies internationeel ondernemen