Bouw en monumentenzorg

Nieuwe subsidie monumenten door afschaffing vrijstelling overdrachtsbelasting

Tot 1 mei 2009 gold er voor instellingen met als statutair doel het behoud van monumenten een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een door het Rijk beschermd monument. Naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Gravenhage van 1 mei 2009 is de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor beschermde monumenten uitgebreid naar alle groepen eigenaren.

Subsidie restauratieregeling monumenten

Uit onderzoek is gebleken dat het doelmatiger is om de investeringen in de beschermde monumenten via een subsidieregeling te stimuleren dan via een generieke vrijstelling overdrachtsbelasting. In plaats van de genoemde fiscale vrijstelling is nu de subsidie Restauratieregeling monumenten 2010 en 2011 gekomen. 

Toepassing

De regeling heeft als doel het restaureren van beschermde monumenten met inachtneming van de doelstellingen van het moderne monumentenbeleid, de motie Van Vroonhoven die door de Tweede Kamer is aangenomen en de compensatie voor nadelige effecten van het afschaffen van de vrijstelling overdrachtsbelasting bij de aankoop van een beschermd monument voor organisaties voor monumentenbehoud.

De regeling is in twee afzonderlijke budgetten opgesplitst en kent de hierna volgende onderdelen.

  1. Restauratiesubsidie voor herbestemming en grote projecten
    1. Restauratie met herbestemming
    2. Grote restauratieprojecten
  2. Restauratiesubsidie voor aangewezen organisaties voor monumentenbehoud

Meer informatie

Subsidies en fondsen voor monumenten en restauratie