Kunst, cultuur en media

Noticias ontvangt subsidie van Bedrijfsfonds voor de Pers

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een uitkering van euro 26.520,- beschikbaar te stellen aan de stichting Promolat voor de internetuitgave Noticias.

Noticias

Noticias is een Nederlandse, niet-commerciële aanbieder van een onafhankelijke website met als focus Latijns-Amerika. Daarnaast ligt de nadruk op nieuwsvoorziening over sociale, culturele en politieke ontwikkelingen die volgens de uitgever bij andere media niet of onvoldoende aan bod komen. Dat heeft ook betrekking op alles wat in Nederland gebeurt met betrekking tot Latijns-Amerika.

Verder fungeert Noticias als platform voor sociale en culturele organisaties die zich bezighouden met Latijns-Amerika. Het aantal bezoekers ligt op ca. 20.000 per maand. Het aantal abonnees op de wekelijkse agenda bedraagt 2.000 stuks.

Motivatie aanvragen subsidie

Om de continuïteit van de site en daarmee de pluriforme berichtgeving over Latijs-Amerika te kunnen continueren, wil Noticias een hoofdredacteur aantrekken voor het verbeteren van de website en het stroomlijnen van de redactie. Daarnaast wil Noticias meer aandacht besteden aan techniek en promotie. Om dit te realiseren heeft Noticias een aanvraag bij het Bedrijfsfonds ingediend.

Motivatie toekenning subsidie

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten. Dit artikel geeft het fonds de mogelijkheid subsidie te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke informatieproducten via het internet.

Eén van de voorwaarden is dat het informatieproduct naar inhoud en strekking, exploitatiewijze of vormgeving zodanig afwijkt van andere journalistieke informatieproducten, dat de verscheidenheid van informatie en opinievorming wordt vergroot en daarmee een vernieuwende bijdrage levert aan de journalistieke informatievoorziening via het internet.

In de aanvraag geeft de uitgever aan dat in Nederland geen andere informatiebron bestaat met betrekking tot Latijns-Amerika, in print of digitaal, die vergelijkbaar is qua grootte, publieksbereik en aanbod van actuele en gevarieerde informatie. Om de continuïteit van de site en daarmee de pluriformiteit van de berichtgeving over Latijn-Amerika te kunnen waarborgen, wil de stichting Promolat de website professionaliseren door deze te restylen en de redactionele inhoud te verbreden.

Naar het oordeel van het fonds levert Noticias daarmee naar inhoud en strekking een vernieuwende bijdrage aan de journalistieke informatievoorziening via het internet.

Verder wordt Noticias uitgegeven in Nederland en is de website bestemd voor het publiek in Nederland. Daarnaast wordt de site ten minste maandelijks vernieuwd, bestaat de gegeven informatie overwegend uit tekst en is er een zelfstandige redactie. Ook bevat de website in belangrijke mate nieuws en achtergrondinformatie over een gevarieerd deel van de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van de politieke meningsvorming.

Noticias voldoet daarmee aan de in artikel 4 genoemde algemene voorwaarden voor steunverlening.