Arbeid en werkgelegenheid

Ondernemers snel ingesprongen op verruiming WBSO subsidie

Steeds meer ondernemers maken gebruik van de WBSO, de fiscale subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk. De toename is een gevolg van de verruiming van de regeling die vorig jaar door het Ministerie van Economische Zaken is ingezet. Het effect is een sterke groei van het aantal zelfstandigen dat gebruik maakt van de WBSO. Projecten gericht op de technische haalbaarheid komen nu in aanmerking. Ook het begrip technisch wetenschappelijk onderzoek is verruimd.

Dit jaar al 900 subsidieaanvragen

Dit jaar zijn nu al bijna 900 aanvragen ingediend door zelfstandigen, tegen ongeveer 1.000 vorig jaar. Ook de inhoudelijke verruiming is een succes. Er zijn inmiddels 800 aanvragen ingediend voor projecten gericht op de technische haalbaarheid.

Financiële stimulans

Met de WBSO kunnen ondernemers en zelfstandigen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van medewerkers die speur- & ontwikkelingswerk (S&O) verrichten. In de praktijk betekent dit dat ondernemingen minder loonheffing hoeven af te dragen. Zelfstandigen krijgen een aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Startende zelfstandigen en startende ondernemingen krijgen een extra tegemoetkoming omdat het Ministerie van Economische Zaken deze ondernemingen extra wil ondersteunen.