Landbouw, visserij en platteland

Openstelling aanvraagperiode subsidieregeling draagvlak natuur

Voor de subsidieregeling draagvlak natuur kunnen jaarlijks van 1 augustus tot 1 september aanvragen voor subsidie worden ingediend. De regeling heeft als doel het realiseren van maatschappelijk draagvlak voor de natuur en biedt hiervoor twee mogelijkheden: projecten of programma's. Dit jaar is een budget beschikbaar gesteld van € 2.5 miljoen. Van dit budget is € 1.5 miljoen bestemd voor projecten en € 1.0 miljoen voor programma's.

Projecten

Projecten moeten erop gericht zijn om zo veel mogelijk mensen en specifieke doelgroepen bekend te maken met de natuur in brede zin, de positie van de natuur in de samenleving en de belangen die daarbij een rol kunnen spelen.

Er kan subsidie worden verleend voor projecten die onder één of meer van de volgende doelstellingen vallen:

  • het vergroten van de kennis van de natuur door het ontwikkelen van modelprogramma's en bijbehorende trainingen voor intermediairs en leerkrachten op het gebied van natuur- en milieueducatie;
  • het vergroten van de kennis van de natuur bij groepen die een bijdrage kunnen leveren aan de realisering van natuurdoelstellingen, door voorlichtingsactiviteiten;
  • het vergroten van de aandacht voor natuur door visievorming en -inbreng;
  • het verhogen van de organisatiegraad en verbeteren van onderlinge contacten door het stimuleren van samenwerking en informatie-uitwisseling tussen organisaties.

Thema's

Daarnaast zijn er de volgende thema's vastgesteld:

  • Groots natuurlijk: betreft de grootschalige natuur in Nederland, waaronder de EHS;
  • Landelijk natuurlijk: heeft betrekking op de kwaliteit en identiteit van het landelijk gebied buiten de grootschalige natuurgebieden;
  • Nat natuurlijk: het benutten van kansen voor karakteristieke natte natuur in Nederland;
  • Stedelijk natuurlijk: het realiseren van voldoende natuur in en om de stad;
  • Kennis natuurlijk: betreft de ondersteuning van het natuurbeleid in het algemeen door een betere benutting van kennis.

Projecten moeten vooral gericht zijn op concrete producten en activiteiten en moeten een bovenprovinciaal karakter hebben.

Programma's

Subsidies voor programma's worden verstrekt om de betrokkenheid van maatschappelijke partijen bij natuur en natuurbeleid te vergroten door:

  • het uitwisselen van kennis en ideeën over natuur ten behoeve van beleidsprocessen van de overheid;
  • het implementeren en verbreden van de resultaten van eerder uitgevoerde projecten waarvan de doelstelling gericht is op natuur- en milieueducatie voor intermediaire groepen, voorlichtingsactiviteiten, visievorming en inbreng en samenwerking tussen organisaties.

Programma's zijn voornamelijk gericht op processen en op het benutten van de rol van de uitvoerende organisatie(s). Ook programma's dienen een bovenprovinciaal karakter te hebben.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een stichting, vereniging of samenwerkingsverband van stichtingen en/of verenigingen. Het werkgebied van de organisatie(s) moet zich over meer dan één provincie uitstrekken. Tevens moet in de statuten vastgelegd zijn dat zij voornamelijk activiteiten verrichten op het gebied van de natuur en moet de aanvragende organisatie voor minder dan 90% afhankelijk zijn van rijksgelden.

Beoordeling

Ingediende aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie, die ondersteund wordt door deskundigen.

De commissie rangschikt de aanvragen aan de hand van beoordelingscriteria. De projecten of programma's die boven aan de lijst staan komen als eerste in aanmerking voor subsidie. Projecten worden hoger gerangschikt naarmate ze meer bijdragen aan de bovengenoemde projectdoelstellingen.

Daarnaast scoort een project hoger wanneer een groter deel van de projectkosten worden gefinancierd door middel van andere subsidies en/of financiële middelen (medefinanciering) en wanneer het project beter aansluit bij de benoemde thema's.

Een programma scoort hoger in de beoordeling naarmate het meer bijdraagt aan de programmadoelstellingen, indien het programma doelmatiger kan worden uitgevoerd door de betreffende organisatie(s) en wanneer een groter deel van het programma wordt gefinancierd met behulp van andere subsidies en/of financiële middelen.

Subsidiebedrag

Het subsidiepercentage bedraagt maximaal honderd procent van de subsidiabele kosten. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen natuur en milieu