Kunst, cultuur en media

Prijs voor Meesterschap 2009 voor Gerrit Kouwenaar

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Prijs voor Meesterschap 2009 toegekend aan Gerrit Kouwenaar voor zijn gehele oeuvre. Deze in 1920 ingestelde prijs wordt eenmaal in de vijf jaar toegekend, afwisselend in de categorieën schone letteren, Nederlandse taal- en letterkunde en geschied- en oudheidkunde, zodat de toekenning in elk van deze categorieën eenmaal in de 15 jaar plaatsvindt. 

Prijs voor Meesterschap

De Prijs voor Meesterschap is een vijfjaarlijkse prijs die afwisselend wordt toegekend aan een historicus, een schrijver en een taal/letterkundige voor in de loop van de tijd bewezen meesterschap. De prijs is in 1920 ingesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

De prijs bestaat uit een gouden penning.

Uit het juryrapport

Zonder overdrijving kan gesteld worden dat Kouwenaar al heel lang algemeen als onze grootste levende dichter wordt beschouwd. Men kan dat opmaken uit de prijzen die hem al eerder ten deel zijn gevallen, uit de grote hoeveelheid kritieken en studies die in de loop der jaren aan zijn poëzie zijn gewijd en uit de invloed die hij onmiskenbaar op het werk van jongere collega's heeft uitgeoefend.

Zijn gedichten maken een letterlijk volmaakte indruk. Kouwenaar is aan ieder gedicht blijven werken totdat het aan zijn hoge norm voldeed. De jury bestond uit Kester Freriks, Micha Hamel, Ingrid Hoogervorst en Rudi van der Paardt (voorzitter).

Eerdere laureaten van de prijs voor Meesterschap zijn onder meer Hugo Claus, Ida Gerhardt, S. Vestdijk, Henriette Roland Holst en P.C. Boutens.

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt tijdens het openbare gedeelte van de jaarvergadering van de MNL op zaterdag 6 juni 2009 om 15.30 uur in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden.