Kunst, cultuur en media

Programmafonds Cultuurparticipatie: Jan Jaap Knol interim directeur

Jan Jaap Knol wordt interim-directeur bij Programmafonds Cultuurparticipatie. Het Programmafonds wordt een van de belangrijkste instrumenten van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om cultuurparticipatie te bevorderen, samen met gemeenten en provincies. Momenteel is het Programmafonds in oprichting, per 1 januari 2009 moet het operationeel zijn.

Jan Jaap Knol

Knol is nu hoofd van de afdeling cultuurbereik bij het ministerie van OCW. Hij zal zich bezig gaan houden met de verdere oprichting van het fonds, het ontwerpen van (subsidie)regelingen, huisvesting, aanstellen van personeel en bestuurlijke afspraken. Jaap Dijkstra blijft in de komende maanden nauw bij het proces betrokken en is onder meer belast met het adviseren over de inzet van de extra middelen voor het Programmafonds Cultuurparticipatie en de formatie van een Raad van Toezicht.

Nadat de Raad van Toezicht is benoemd, zal deze besluiten over de benoeming van een definitieve directeur voor het Programmafonds Cultuurparticipatie.

Over Programmafonds Cultuurparticipatie

Met de oprichting van het Programmafonds Cultuurparticipatie geeft Minister Plasterk uitvoering aan de ambitie van het kabinet om amateurkunst en cultuureducatie een stevige impuls te geven. Deelname als actief burger aan het culturele leven is een belangrijke voorwaarde voor de ontplooiing van mensen; hun talent, hun geestelijk leven, hun expressie en samenleving.

Vanuit die gedachte wil het kabinet cultuurparticipatie extra stimuleren. Verschillende programma's voor amateurkunst, cultuurbereik en cultuureducatie worden gebundeld in het nieuwe Programmafonds Cultuurparticipatie. Zo ontstaat er een belangrijk nieuw instrument om de cultuurparticipatie te vergroten.

Geld en inspanningen worden op die manier doelgerichter en beter gecoördineerd. 

Taken

In de nota van minister Plasterk, Kunst van leven, krijgt het Programmafonds de volgende taken toebedeeld: Het geven van een vervolg aan het Actieplan Cultuurbereik, het overdragen en zo nodig herzien van een meerjarig subsidiesysteem van instellingen voor cultuurparticipatie. En het overnemen en zo nodig herzien van de regeling amateurkunst die tot 1 november 2007 door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten werd uitgevoerd, plus de Regeling cultuureducatie die door de Mondriaan Stichting wordt uitgevoerd.

Over de inrichting van het fonds is eerder dit jaar advies uitgebracht door kwartiermaker Jaap Dijkstra, oud-gedeputeerde van Overijssel. Op basis van zijn rapportage 'Programmafonds, cultuurparticipatie, een basismodel' is op 2 april 2008 overeenstemming bereikt tussen de minister van OCW, IPO en VNG over de missie en de inrichting van het fonds.

Missie fonds

De missie van het fonds is dat iedere Nederlander, te beginnen bij jongeren, op termijn actief in aanraking komt met cultuur. Bedoeling is dat meer mensen meedoen aan cultuur en gebruik kunnen maken van betere faciliteiten en ondersteuning. Het fonds zal daartoe programma's van de grote gemeenten en provincies op het gebied van cultuurparticipatie ondersteunen, maar daarnaast ook subsidies verstrekken aan instellingen en verenigingen die actief zijn op de terreinen Amateurkunst, Cultuureducatie en Volkscultuur.

Nu er bestuurlijke afspraken zijn gemaakt tussen OCW, IPO en VNG, belandt het fonds in de uitwerkingsfase.