Transport, verkeer en infrastructuur

Provinciale subsidie voor inrichten regionaal overslagcentrum uit Fonds Goederenvervoer

Gedeputeerde Staten van Gelderland verlenen een subsidie van 1,78 miljoen euro aan de gemeente Arnhem voor een Regionaal Overslagcentrum op het bedrijventerrein Konings-pleij-Noord.

Fonds Goederenvervoer

Dit overslagcentrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan goederenvervoer over water voor de hele regio. Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat er een bedrijventerrein van dit type en omvang wordt ontwikkeld. Om het overslagcentrum tot een succes te maken dient de huidige loswal verhoogd te worden, waardoor het bedrijventerrein aan het water komt te liggen. De kavels worden bestemd voor watergebonden bedrijven, die minimaal 40% van hun aan- en afvoer via binnenvaart vervoeren.

Bijdrage

De provinciale bijdrage wordt gefinancierd uit het resterende gereserveerde bedrag van het fonds Goederenvervoer. De totale projectkosten bedragen 6 miljoen euro.

Actieplan Goederenvervoer

In het kader van het Actieplan Goederenvervoer heeft de provincie Gelderland onderzoek gedaan met de gemeente Arnhem naar de mogelijkheden voor intensivering van vervoer over water. Daaruit bleek een behoefte aan een bedrijfsterrein aan het water en overslagfaciliteiten. Het Masterplan Kleefse Waard/Koningspleij-Noord is economisch belangrijk voor het Arnhemse bedrijfsleven. Het is het laatste bedrijventerrein waar inbreiding en uitbreiding mogelijk is.

In dit plan is opgenomen dat de Kleefse Waard/Koningspleij moet worden bestemd voor categorie 3- en 4-bedrijven, met een vrijstellingsmogelijkheid voor categorie 5. De gemeente heeft zich verplicht minimaal twee gelijkwaardige ontsluitingswegen te realiseren. Een van deze ontsluitingen is de al bestaande ontsluiting via de Nieuwe Havenweg, die wordt verlengd door de aanleg van het dijktracé.

Over de tweede wegontsluiting van het terrein is overleg gaande met de provincie. Daarbij wordt gedacht aan de mogelijkheid van de Oude Veerweg en vervolgens parallel langs de Pleijroute.