Maatschappij en samenleving

Provincie Friesland stelt EUR 600000 subsidie beschikbaar voor impuls vrijwilligerswerk en mantelzorg

De provincie Friesland wil het vrijwilligerswerk en de mantelzorg een impuls geven. Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland stelt daar de komende drie jaar EUR 200.000,- subsidie per jaar voor beschikbaar.

Ondersteuning vrijwilligerswerk en mantelzorg

Met deze bijdrage gaat de steunorganisatie Partoer aan de slag om nieuwe projecten uit te voeren die het vrijwilligerswerk en de mantelzorg kunnen ondersteunen. ”Dat moet leiden tot meer waardering voor het vrijwilligerswerk en vooral tot meer belangstelling voor vrijwilligerswerk, vooral van jongeren. Het aantal vrijwilligers neemt langzaam af en dat moeten we proberen tegen te gaan. Vrijwilligers kosten niets, maar ze zijn kostbaar en daarom moeten we ze koesteren”, aldus gedeputeerde Piet Adema die verantwoordelijk is voor het vrijwilligersbeleid.

Met projecten de deskundigheid van vrijwilligersorganisaties bevorderen

Het gaat bij de uitvoering van projecten vooral om projecten waarbij de deskundigheid van vrijwilligersorganisaties bevorderd wordt, met name op het gebied van financien en de complexe wet- en regelgeving. Ook gaat het om het beter afstemmen van vraag en aanbod tussen vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers nodig hebben. De steunorganisaties hebben daar al verschillende projecten voor lopen, maar kunnen met de extra middelen meer doen en ook nieuwe projecten ontwikkelen.

Impuls vrijwilligersorganisaties

Om vrijwilligerswerk een extra impuls te geven worden daarom de volgende nieuwe projecten ontwikkeld:

  • Samenwerking tussen de verschillende provinciale vrijwilligercentrales en een dekkend provinciaal netwerk van internetsites waar vraag en aanbod van vrijwilligersvacatures bij elkaar komen;
  • De verkiezing van de provinciale vrijwilliger van het jaar;

Een (grote) jaarlijkse vrijwilligersbeurs op een ROC of een voortgezet onderwijs scholengemeenschap om jonge vrijwilligers te interesseren. Gedeputeerde Adema is blij met de extra middelen voor vrijwilligerswerk: ”De afgelopen maanden heb ik vele bezoeken gebracht aan vrijwilligersorganisaties. Ik ben onder de indruk van het werk dat zij verrichten, maar maak mij zorgen om de instroom van nieuwe vrijwilligers en de deskundigheid van vrijwilligers. De wereld om ons heen wordt steeds ingewikkelder en daar hebben de vrijwilligers ook mee te maken, daar willen wij hen graag bij helpen”.