Ondernemen en investeren

Ruim 2 miljoen euro subsidie voor kennisuitwisseling hogescholen en MKB

De Stichting Innovatie Alliantie (SIA) heeft de eerste subsidies toegekend voor samenwerkingsprojecten en kennisuitwisseling tussen hogescholen en mkb. Joop Sistermans (voorzitter van de beoordelingscommissie) maakt vandaag op het jaarcongres van de HBO-raad bekend dat de commissie 9 projecten heeft goedgekeurd. Sistermans: "De projecten versterken de kracht van het mkb en de hogeschool in de regio en bevorderen innovatie". De projecten ontvangen gezamenlijk 2,2 miljoen Euro.

Subsidiebudget

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft voor dit jaar zes miljoen Euro beschikbaar gesteld aan SIA om regionale samenwerking tussen hogescholen en het mkb te stimuleren.

Subsidie Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie

De zes miljoen Euro subsidie van het ministerie valt onder de zogenaamde RAAK-gelden: Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie. Om in aanmerking te komen voor subsidie kunnen hogescholen en ondernemers samen projectaanvragen indienen, die zich richten op innovatie en het toepasbaar maken van kennis voor het mkb in de regio.

De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie, onder voorzitterschap van Joop Sistermans (voorzitter Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en lid van het Innovatieplatform). Bij de beoordeling heeft de commissie met name gekeken of de projecten aansluiten bij de vraag van het mkb en naar aansluiting op regionale ontwikkelingen. 

Goedgekeurde projecten

Op basis van deze criteria heeft de beoordelingscommissie besloten om de volgende negen projecten subsidie te verlenen:

  1. MKB Innovatieprogramma Energie, Hanzehogeschool Groningen
  2. Naar MKB toepassingen van polymere elektronica, Fontys Hogescholen
  3. Innovatieprogramma Cultureel MKB Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
  4. Kennistransfercentrum en Innovatiestimulering, Hogeschool Drenthe
  5. Utrecht Design, Taskforce Innovatie Regie Utrecht
  6. Triangel naar het MKB, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  7. Quality of Life and Industry, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
  8. Naar meer participatie in de kenniscirculatie, Fontys Hogescholen
  9. X Change Professional, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Nieuwe aanvragen voor hbo en mbo

Voor de volgende aanvraagronde is het belangrijk dat in de projectaanvragen nog meer aandacht is voor de specifieke vraag van het mkb en de toepassing van kennis bij innovatie. "De benutting van kennis moet meer worden bevorderd, waarbij de vraag van het mkb sturend is" zegt Sistermans. Inmiddels is er ook een RAAK-regeling die zich richt op de samenwerking tussen het mkb en het mbo.

Aanvragen subsidie

Tot uiterlijk 1 juni kunnen er voor beide regelingen aanvragen ingediend worden. Stichting Innovatie Alliantie (SIA) SIA is opgericht om de kenniscirculatie tussen hogescholen en mkb te bevorderen en het innovatief vermogen van het mkb te stimuleren. SIA is een samenwerkingsverband van MKB-Nederland, HBO-raad, TNO, Telematica Instituut, Syntens en VNO-NCW.