Maatschappij en samenleving

Sociaal Investeringsfonds slaat aan

Het Sociaal Investeringsfonds van de provincie Friesland voorziet in een grote behoefte. Die conclusie volgt uit de eindevaluatie die op verzoek van Provinciale Staten is opgemaakt over de jaren 2004 tot en met 2007.

Aanvragen

In een periode van vier jaar is voor ruim acht miljoen euro bijgedragen aan projecten met een totaal beoogde investering van 53 miljoen euro. Van 2004 tot en met 2007 werden 421 aanvragen ingediend, 189 werden gehonoreerd, 171 afgewezen, 58 werden weer ingetrokken en drie werden doorverwezen naar andere provinciale fondsen.

Subsidiebedrag

De meeste SIF-bijdragen aan projecten liggen tussen 10.000 tot 50.000 euro. Over het algemeen is dat een substantiële bijdrage aan de projecten die gesubsidieerd worden. Bij de meeste projecten draagt het SIF voor 25 tot 50% in de geraamde kosten bij, op enkele grote projecten na waar de bijdragen in verhouding lager zijn.

Aanbevelingen

Gedeputeerde Staten tonen zich tevreden over het resultaat. Wel leidt de eindevaluatie tot enkele aanbevelingen voor het vervolg van het SIF. Zo krijgen Gedeputeerde Staten het advies alleen projecten te subsidiëren waar de continuïteit gewaarborgd is, ook na het wegvallen van de provinciale subsidie.

Ook zouden bij langlopende projecten afspraken gemaakt moeten worden over tussentijdse overleggen en rapportages. Een andere aanbeveling is minimale effectseisen te stellen aan projecten als voorwaarde voor definitieve toekenning van de subsidie. De aanbevelingen worden gedaan om meer zicht te krijgen op de effecten van het SIF. Gedeputeerde Staten hebben het grootste deel van de aanbevelingen overgenomen.