Bouw en monumentenzorg

Startersleningen voor echte starters

Burgemeester en Wethouders van Hoorn gaan de gemeenteraad voorstellen om opnieuw een miljoen euro voor startersleningen beschikbaar te stellen. Ook willen B en W dat de regeling, bedoeld voor mensen die niet op eigen kracht een woning kunnen kopen, wordt gewijzigd. Voorgesteld wordt om de regeling zodanig te veranderen dat de echte starter op de woningmarkt meer kansen krijgt. Tot dusverre profiteren vooral doorstromers van de regeling. 

Starterslening

Ook voorgaande jaren werd een miljoen euro voor de starterslening beschikbaar gesteld. Deze regeling is bedoeld om voor de eerste koop van een eigen woning de woonlasten te verlagen door het beschikbaar stellen van een extra lening met zeer gunstige voorwaarden. Vanwege de hoge huizenprijzen is het voor veel mensen die voor de eerste keer een woning willen kopen, namelijk niet mogelijk om dat op eigen kracht te doen.

Omdat de doorstroming op de woningmarkt stagneert komen jongeren en starters op de woningmarkt ook steeds moeilijker in aanmerking voor een huurwoning.

Opheffen onderscheid

Van de regeling hebben inmiddels zo'n 50 starters gebruik gemaakt. Daarbij zijn ook nog eens 40 goedkope huurwoningen beschikbaar gekomen. Dit laatste is te danken aan de regel dat 80% van het beschikbare budget naar huishoudens moet gaan die een goedkope huurwoning achterlaten. Keerzijde is dat veel jongeren en echte starters minder aan bod komen terwijl de vraag van deze groep naar startersleningen veel groter is dan van doorstromers.

Om deze reden stelt het college voor om het onderscheid tussen starters en doorstromers op te heffen. De verwachting is dat hierdoor meer jongeren en echte starters op de woningmarkt van de regeling gebruik kunnen maken.

Voorwaarden

Als starters voldoen aan een aantal voorwaarden kan een starterslening worden verstrekt van maximaal EUR 40.000,-- Daarover hoeft de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaald te worden. Daarnaast heeft de potentiële koper natuurlijk een gewone hypotheek nodig om de woning te kunnen kopen.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de woning, inclusief bijkomende kosten, niet duurder mag zijn dan EUR 182.000,--.

Na de periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij wordt bekeken of inmiddels de normale rente kan worden betaald. Is dat niet zo, dan wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet. De starterslening wordt op voorstel van de gemeente verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), die het product starterslening ook heeft ontwikkeld. T

wee jaar geleden was de gemeente Hoorn één van de eerste gemeenten die startersleningen verstrekte. Inmiddels doen meer dan 55 gemeenten dit.