Bouw en monumentenzorg

Stimuleringsmaatregelen woningbouw en energiebesparing in de maak

Het kabinet werkt aan maatregelen om de bouw van woningen en energiebesparing te stimuleren. Ook wil het kabinet de schade beperken voor eigenaren die door de crisis en buiten hun schuld betalingsproblemen hebben. Het kabinet werkt hiervoor samen met andere partijen zoals banken, corporaties en gemeenten.

Woningbouw

Met een crisisbudget van 395 miljoen euro worden gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders en bouwers in 2009 en 2010 in staat gesteld om zoveel mogelijk te blijven doorbouwen. Voor de zomer van 2009 kunnen gemeenten aanvragen indienen.

Energiebesparing

Er komt een energiebesparingskrediet. Huiseigenaren kunnen dan een goedkopere lening afsluiten voor investeringen in hun huis, zoals zonnepanelen, woningisolatie en zuinige cv-ketels.

Het Rijk geeft garantie

Het kabinet stimuleert ook bedrijfsmatige verhuurders energiebesparende investeringen te doen. Hiervoor is in 2009 en 2010 320 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet gaat ervan uit dat vooral woningcorporaties gaan investeringen. In twee jaar kunnen dan 100.000 extra woningen per jaar energiezuinig worden gemaakt. Dat levert milieuwinst, werkgelegenheid en op termijn lagere woonlasten voor huurders op.

NHG

Het kabinet zet zich ook in voor huishoudens die zijn gedupeerd door de economische crisis en de stagnatie op de huizenmarkt. Zo wordt de woonlastenfaciliteit van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verbeterd. Hiermee worden de hypotheeklasten voor mensen met betalingsproblemen tijdelijk aangepast aan het actuele, lagere inkomen.

Verder onderzoekt het kabinet de risico's, consequenties en mogelijke oplossingen van een verhoging van de NHG.

Leegstandwet

Het kabinet overlegt met de banken om de Leegstandwet beter te benutten. Mensen die hun oude huis niet kunnen verkopen, moeten hun woning kunnen verhuren zodat zij minder dubbele woonlasten hebben.