Landbouw, visserij en platteland

Subsidie agrariërs voor gevolgen schade herten

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben ingestemd met een hertenschaderegeling voor de Havikerpoort, de Soerense Poort en de Hierdense Poort.

Hertenschaderegeling

De hertenschaderegeling moet agrariërs schadeloos stellen voor de gevolgen van de aanwezigheid van herten op hun grond. In de Havikerpoort, de Soerense Poort en de Hierdense Poort wil de provincie ervaring opdoen met het uitbreiden van het leefgebied van het edelhert naar de ecologische poorten. In het bijzonder wil de provincie leren wat daarvan de gevolgen voor de landbouw zijn.

In de Soerense poort lopen nu al herten, in de Hierdense poort worden binnenkort herten verwacht door de aanleg van ecoduct Hulshorst en in een deel van de Havikerpoort worden rasters langs de Veluwe verlaagd.

Subsidie agrariërs

De provincie heeft hiervoor als pilot een 'Hertenpakket' ontwikkeld. In drie duidelijk op de kaart aangegeven gebieden ontvangen agrariërs een basisvergoeding van 28 euro per hectare. Met deze vaste basisvergoeding wil de provincie tegemoet komen aan de ongemakken die de aanwezigheid van herten met zich meebrengen, zoals de eventuele overdracht van dierziekten op hun vee. Van de agrariërs wordt bovendien verwacht dat ze waarnemingen van herten en schade aan gewassen doorgeven.

Subsidievaststelling

Agrariërs kunnen de vaste basisvergoeding vooraf aanvragen. Bij daadwerkelijke schade kunnen zij een tegemoetkoming aanvragen bij het landelijk Faunafonds. De subsidieregeling voor hertenschade voor de pilotgebieden wordt nog ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten. Op basis van opgedane ervaringen kan de hertenschaderegeling mogelijk later ook voor andere ecologische poorten worden opengesteld.