Innovatie en technologie

Subsidie beschikbaar voor oprichting Fonds Technostarters

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland stellen Provinciale Staten voor 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen voor de realisatie van een Technostartersfonds Triangle. Vanuit dit fonds kunnen startende kennisintensieve bedrijven (technostarters) in de 'Food-' en 'Health'-sector kapitaal lenen om hun plannen en ideeën verder te ontwikkelen.

Maximaal 100.000 euro als persoonlijke lening

Vanuit het fonds kan aan potentiële technostarters een persoonlijke lening van maximaal 100.000 euro worden verstrekt om het bedrijfsidee te ontwikkelen tot een concreet product. Het gaat om financiering in de 'voor-startfase' van het bedrijf. In deze fase is de ondernemer bezig met de ontwikkeling van het product en heeft geld nodig om de vaak lange ontwikkeltijden te overbruggen. Doordat de lening op termijn terugbetaald moet worden en weer opnieuw kan worden gebruikt, krijgt het fonds een deels 'revolving' karakter. Dit heeft tot doel om ook op langere termijn leningen uit het fonds te kunnen verstrekken.

Technostarters

Technostarters spelen een belangrijke rol als het gaat om het vercommercialiseren van kennis. Zij bevinden zich op het snijvlak van wetenschap en bedrijfsleven en maken de vertaalslag van onderzoek naar markt. Ze vormen een brug om de nieuwste kennis en technologie in kennisinstellingen over te brengen naar de markt.

Technostarters zijn in die zin van groot belang om de ambitie en doelstellingen van Triangle waar te maken. Daarnaast zijn technostarters van betekenis voor de toekomstige arbeidsmarktpositie. Ze creëren een werkgelegenheidsgroei die vier keer hoger is dan bij 'reguliere' starters. Daarmee leveren ze een bijdrage aan duurzame economische groei in de regio.

Technostartersfonds Triangle

Het Technostartersfonds Triangle is onderdeel van een Technostarterprogramma voor Oost-Nederland, dat de deelnemers in Triangle ontwikkelen. Met dit programma worden knelpunten in de ontwikkeling van technostarters aangepakt. Ook wordt een betere ondersteuningsstructuur voor kennisintensieve bedrijven gecreëerd.

Het beheer en de uitvoering van dit fonds komen in handen van Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV. Het totale programma wordt ingediend voor een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken, waarmee ook een beroep wordt gedaan op rijksmiddelen voor technostarters.