Onderzoek en ontwikkeling

Subsidie Biochip van Center for Translational Molecular Medicine - CTMM

BioChip, een onderzoeksprogramma van het Erasmus MC dat is gericht op de diagnostiek van leukemie, ontvangt een belangrijke subsidie van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). Daarnaast zijn onderzoekers van het Erasmus MC betrokken bij vier andere programma's die een subsidie van het CTMM ontvangen.

Het project Biochip, onder leiding van prof.dr. Bob Löwenberg, is gericht op het ontwikkelen van diagnostische testen voor acute myeloide leukemie. Toepassing van gen-chip technologie maakt het mogelijk van individuele patiënten een gen-expressie profiel te maken. Hiermee kunnen artsen de behandeling afstemmen op de individuele patiënt, wat de kans op genezing verhoogt en de belasting van de patiënt met onnodige therapieën vermindert.

CTMM 

Het CTMM is één van de topinstituten voor biomedisch onderzoek in Nederland, waarin publieke en private partijen samenwerken in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technieken voor de diagnose en behandeling van belangrijke aandoeningen. De twee andere topinstituten zijn het Top Instituut Pharma (TI-Pharma) en BioMedical Materials (BMM).

Eerste subsidieronde

In een eerste subsidieronde heeft het CTMM 150 miljoen euro toegewezen aan negen projecten in Nederland. Het Erasmus MC werkt in Biochip samen met diverse academische en private partners, waaronder Crosslinks en Skyline, beide spin-off bedrijven van het Erasmus MC. De vier andere door CTMM geselecteerde projecten waarin onderzoekers van het Erasmus MC participeren zijn Triumph en Circulating Cells (beide op het gebied van Hart- en vaatziekten) en DeCode en Breast Care (beide op het gebied van Oncologie).