Landbouw, visserij en platteland

Subsidie boeren Noord-Holland bij omschakeling naar biologische landbouw

De Provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar voor boeren die willen omschakelen naar biologische landbouw. Door de economische drempel voor deze omschakeling te verlagen, wil de provincie de boeren stimuleren de agrarische sector duurzamer te maken. Noord-Holland is hiermee de eerste provincie die op deze wijze de biologische landbouw stimuleert.

Doelstelling subsidie omschakeling biolgische landbouw

Het streven is een verdubbeling van het aandeel biologische landbouw in de Noord-Hollandse landbouw van 3,5% nu naar 7% in 2011.

Subsidiebudget

Dit jaar is er in totaal EUR 250.000,- aan subsidie te verdelen onder kleine en middelgrote agrarische ondernemingen die omschakelen naar biologische landbouw.

De subsidie wordt toegekend naar gestelde prioriteit. Zo is het aantal om te schakelen hectares van groot belang, maar ook de productgroep. Hierbij zijn biologische vollegrondsgroenten, akkerbouw en (melk)veehouderij de meest gewenste productgroepen, aangezien er vanuit de markt meer vraag is naar deze producten. Gedeputeerde Jaap Bond “Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen in van biologische producten en streekproducten: goed voor mens, dier en omgeving, altijd vers en buitengewoon lekker! De volgende stap is om de agrarische ondernemers mee zien te krijgen. ”

Stimuleren van de biologische landbouwsector

De Provincie is al langer bezig met het stimuleren van de biologische landbouwsector. Vanaf 2003 promoot de campagne 'noordhollandsegrond' biologische producten en het imago van de biologische sector, specifiek gericht op de consument.

Subsidieregeling Deelverordening omschakeling biologische landbouw Noord-Holland

Omdat de vraag naar biologische producten momenteel het aanbod overstijgt, wordt met de nieuwe subsidieregeling 'Deelverordening omschakeling biologische landbouw Noord-Holland' de aanbodkant gestimuleerd.

Publicatiedatum en deadline aanvragen subsidie

De deelverordening treedt in werking na vaststelling van de verordening door Provinciale Staten op 22 september en na publicatie in het Provinciaal blad. De inschrijftermijn voor agrarische ondernemers sluit op 15 oktober.