Onderzoek en ontwikkeling

Subsidie Diseasemanagement Chronische Ziekten

Het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Astma Fonds. Het programma heeft eind mei 2008 twee subsidierondes opengesteld.

Onderzoek

De eerste oproep is voor onderzoek naar thema's die van belang zijn voor de ontwikkeling van diseasemanagement bij chronische aandoeningen. Indienen is mogelijk op de thema's zelfmanagement, comorbiditeit, ICT en zorg of op combinaties van deze thema's. Het is mogelijk het onderzoek toe te spitsen op een specifieke chronische aandoening, waaronder COPD.

Onderzoeksprojecten hebben een looptijd van 36 of 48 maanden. Voor projecten met een looptijd van 36 maanden is maximaal EUR 345.000 per project beschikbaar. Bij een looptijd van 48 maanden geldt een maximaal budget van EUR 460.000. In totaal is voor deze subsidieronde EUR 6.47 miljoen beschikbaar.

Praktijkprojecten

De tweede oproep is voor praktijkprojecten diseasemanagement die zich richten op patiënten met chronische aandoeningen. Ook kan men projecten indienen die zich richten op COPD, al dan niet in combinatie met andere aandoeningen. Het gaat om innovatieve projecten die door een verzekeraar zijn gecontracteerd.

Multidisciplinaire (bij voorkeur transmuraal werkende) zorggroepen die zich willen ontwikkelen tot best practices op het gebied van diseasemanagement bij chronische ziekten, krijgen bij deelname aan het programma specifieke ondersteuning en coaching. De begeleiding is gericht op de inhoud van de zorg, maar ook op de bedrijfsvoering, zoals informatie uitwisseling en ICT, organisatie van de zorggroep en (knelpunten in) financiering. Een team van experts, onder andere op het gebied van informatievoorziening, staat de projecten bij.

Subsidiebedragen

De projecten worden vanaf de start gevolgd door middel van onderzoek. Elk project ontvangt een bedrag van EUR 45.000,- als tegemoetkoming in de kosten. Er kunnen 15 tot 20 projecten meedoen.