Kunst, cultuur en media

Subsidie sport, muziek, kunst en cultuur voor minder draagkrachtige gezinnen

Om kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen te laten sporten of muziek- of dansles te laten volgen zijn er twee nieuwe fondsen opgericht.

Toepassing

Het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds willen de financiële drempels weghalen om zo ook kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen te laten sporten of muziek- of dansles te laten volgen. Zij leveren daarmee maatwerk.

Sociaal en Cultureel Planbureau

Het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds onderschrijven de uitkomsten van het rapport “Sociale uitsluiting bij kinderen: omvang en achtergronden” van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vandaag is gepubliceerd.

Hoe bereik je de doelgroep?

Beide fondsen pakken het probleem van het ‘beperkte bereik’ aan: “hoe zorg je er voor dat het gereserveerde (gemeente)geld daadwerkelijk bij de kinderen terecht komt? Geld dat vaak onderbesteed blijft omdat ouders de weg naar het loket niet kennen en niet weten hoe ze de ingewikkelde formulieren moeten invullen. Of omdat de ouders er zich voor schamen of de noodzaak van sporten of dansles niet inzien.”

Om de kinderen daarvan niet de dupe te laten worden, werken de fondsen met intermediairs: professionals die het kind en het gezin goed kennen en die het lesgeld voor het kind aanvragen. Kinderen worden op deze manier niet langer buitengesloten, ook al staan hun ouders wellicht wél maatschappelijk buiten spel. Het uitgekeerde geld gaat rechtstreeks naar de sportclub of kunstinstelling die de lessen verzorgt.

Flexibele inkomenstoets

Bij toekenning van het lesgeld of de contributie hanteren het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds een flexibele inkomenstoets. De fondsen zijn zich ervan bewust dat niet alleen gezinnen op of net boven het sociaal minimum behoefte hebben aan een bijdrage, maar ook gezinnen die gebruik maken van de schuldhulpverlening of jeugdhulpverlening. Ook hier hebben onze intermediairs een belangrijke rol: zij werken immers met het gezin en kunnen de behoeften en kansen van de kinderen goed inschatten.

Venlo, een voorbeeld

In Venlo gaan maatschappelijk werkers en intermediairs van het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds van deur tot deur op bezoek bij alle bewoners van de volkswijk De Ruit en praten met de bewoners over de woning, werk, inkomen, buurt, veiligheid, opvoeding, opleiding en sociale participatie. ,,Dan blijken bewoners vaak toch 'iets' te willen. Al hebben ze vaak zelf geen helder idee wat en dat er iets mogelijk is. Op de positie van kinderen zijn wij extra alert. Ouders die nauwelijks geld hebben om rond te komen, gaan er bijna automatisch vanuit dat er geen geld is voor sport of cultuur voor hun kinderen.” Sport en cultuur voor kinderen blijken goede binnenkomers in gezinnen waar de deur niet vanzelf opengaat.

Meer informatie

Subsidies en fondsen op het gebied van armoede en armoedebestrijding
Jeugdcultuurfonds
Jeugdsportfonds

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden