Zorg en welzijn

Subsidie verbeteren zorg mensen met verward gedrag

Tot 31 mei kunnen gemeenten samen met zorginstellingen subsidie aanvragen voor de verbetering van zorg voor mensen die soms verschillende aandoeningen of beperkingen hebben, zoals psychische problematiek, verslaving en/of licht verstandelijke beperkingen. De subsidie bedraagt maximaal € 100.000,-.

Over de subsidie

Je kunt subsidie aanvragen voor projecten gericht op het verbeteren van integrale (specialistische) zorg en (specialistische) begeleiding voor mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Het gaat om mensen (jongeren of volwassenen) die soms verschillende aandoeningen of beperkingen hebben zoals psychische problematiek, verslaving en/of licht verstandelijke beperkingen. 

Je kunt subsidie aanvragen voor 2 type projecten:

Startsubsidie
De startsubsidie is bedoeld om een integraal aanbod van begeleiding en behandeling van mensen met verward gedrag in het sociaal domein op te zetten. Subsidie is hierbij bedoeld om samenwerking tussen gemeente en zorgverzekeraar(s) en/of zorgaanbieder(s) op te zetten. Het gaat om kortlopende trajecten waarbij samenwerking wordt opgezet, voorwaarden in kaart gebracht, plannen worden ontwikkeld en afspraken met betrokken partijen worden gemaakt.

Subsidie voor projectuitvoer
Deze subsidie is bedoeld om:

  • Een bestaande faciliteit van integraal aanbod van zorg en begeleiding, waarbij al afspraken zijn gemaakt tussen gemeente(n), zorgverzekeraar(s) en zorgaanbieder(s) specifiek te richten op mensen met verward gedrag.
  • Een nieuwe pilot te starten voor integraal aanbod van (specialistische) begeleiding en (specialistische) behandeling.

Doelgroep

Gemeenten kunnen als hoofdaanvrager een subsidieaanvraag indienen. Een gemeente doet dat namens een regionaal consortium van meerdere gemeenten en/of samenwerkingsverband met zorgverzekeraars en/of zorgaanbieders. De bestuurder van de gemeente dient als bestuurlijk verantwoordelijke genoteerd te worden in de projectgroep.

Per gemeente kan maximaal één subsidieaanvraag worden ingediend voor een startsubsidie en één subsidieaanvraag voor de uitvoering. Het is ook mogelijk om voor meerdere gemeenten één (gezamenlijke) subsidieaanvraag in te dienen.

Belangrijke voorwaarden

  • Je aanvraag moet betrekking hebben op bovenstaande activiteiten
  • De gemeente moet hoofdaanvrager zijn van de aanvraag

Subsidie

De subsidie bedraagt minimaal € 20.000 per aanvraag voor een startsubsidie en maximaal €100.000 voor een uitvoeringssubsidie.

De subsidie bedraag maximaal 70% van de totale projectkosten. De rest moet je zelf d.m.v. cofinanciering bij dragen. Deze cofinanciering kan bestaan uit financiële middelen of menskracht. Bijvoorbeeld: Als u €100.000 aanvraag bij ZonMw, dan bedraagt het totale projectbudget minimaal €142.857.

Aanvragen

Ga naar de subsidieverstrekker.