Landbouw, visserij en platteland

Subsidie in visserij: LNV stelt EUR 84 miljoen aan subsidies beschikbaar voor de visserij

Het ministerie van LNV stelt EUR 8,4 miljoen aan subsidies beschikbaar voor de visserij.

Over de subsidieregelingen

De regeling voor voormalige rondvisvissersvaartuigen is gericht op vaartuigen die voor de komst van het kabeljauwherstelplan actief waren in de visserij op rondvis. Investeringen zijn bedoeld om selectiever te kunnen vissen.

Eigenaren van visserijvaartuigen die in 2002 actief waren in de visserij op kabeljauw, wijting en schelvis kunnen een subsidie verzoek indienen. Aanvragen worden gerangschikt op volgorde van ontvangst.

Samenwerking binnen de visserij

De openstelling Collectieve acties stimuleert samenwerking binnen de visserij. Dit kan bijvoorbeeld door praktijknetwerken die innovatie ondersteunen en versterken. Of door projecten waaraan vissers en maatschappelijke organisaties deelnemen. Iedereen die actief is in de visserij of aquacultuur kan een subsidieverzoek indienen.

Visserij Innovatieplatform

Het Visserij Innovatieplatform (VIP) beoordeelt alle aanvragen en rangschikt deze. Innovatie is vooral bedoeld om technische vernieuwingen te stimuleren binnen de sector. Hierbij is begeleiding door een wetenschappelijke of technische instantie verplicht. Iedereen die actief is in de visserij of aquacultuur kan een subsidieverzoek indienen. Het VIP beoordeelt alle aanvragen en rangschikt deze.

De subsidie voor investeringen in aquacultuur stimuleert projecten gericht op de bouw, de uitbreiding en de modernisering van productie-installaties voor de aquacultuur. Aanvragen van kleine en micro-ondernemingen en aanvragen met een hoog percentage eigen of externe financiering krijgen een hogere rangschikking.