Zorg en welzijn

Subsidie voor aanpak zelfredzaamheid ouderen

Eenzaamheid ouderne - Ouderen

In een tijd waarin de vergrijzing in Nederland steeds zichtbaarder wordt, is de behoefte aan duurzame oplossingen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen groter dan ooit. Deze regeling staat open voor een breed scala aan initiatieven, variërend van burgerinitiatieven en publiek-private samenwerkingen tot welzijnsorganisaties en zorgcoöperaties. Het doel? Het versterken van de zelfstandigheid van ouderen voordat zij intensievere zorgvragen ontwikkelen. Dit niet alleen ter verlichting van de druk op onze gezondheidszorg, maar ook om de levenskwaliteit van ouderen significant te verhogen.

De kern van de regeling

Deze regeling focust op vroege interventies en innovatieve methoden die ouderen ondersteunen in hun dagelijkse leven.

Een bijzonder aspect van de projecten die voor financiering in aanmerking komen, is de participatie van ouderen in alle fasen van het project, van planning tot uitvoering. Hierbij is de lokale inbedding en borging van het project een cruciaal element, zodat de resultaten duurzaam zijn en ook na afloop van de subsidieperiode voortgezet kunnen worden.

Organisaties die een subsidie willen aanvragen moeten innovatief te werk gaan en nauw samenwerken met lokale partners, waaronder gemeenten. Een co-financiering vanuit de aanvragers zelf is vereist, wat de betrokkenheid en commitment aan het project versterkt.

Wie kan aanvragen en wanneer?

De regeling is specifiek gericht op niet-commerciële rechtspersonen, zoals stichtingen en verenigingen.

Deze kunnen tussen 8 april en 27 mei 2024 hun aanvragen indienen. Belangrijk is dat elke aanvraag vergezeld gaat van een gedetailleerd projectplan, een begroting en samenwerkingsverklaringen.

Kans voor innovatie en samenwerking

Deze subsidie biedt een uitgelezen kans om op een nieuwe manier naar ouderenzorg te kijken, waarbij de nadruk ligt op preventie en het versterken van de gemeenschap. Het is een stimulans voor organisaties om met creatieve en effectieve oplossingen te komen die echt een verschil maken in het leven van ouderen.

Meer informatie of deze subsidie online aanvragen