Kunst, cultuur en media

Subsidie voor kunst als katalysator voor maatschappelijke verandering

Kunst - Muurschildering - Protest

Bij Fondswervingonline worden we altijd enthousiast van internationale subsidies die bijdragen aan maatschappelijke verandering. Een onlangs geopende internationale subsidie is een uitstekend voorbeeld van zo'n initiatief. Deze subsidie biedt opkomende kunstenaars wereldwijd de mogelijkheid om hun werk te tonen en een aanzienlijke geldprijs te winnen. Het bijzondere aan deze prijs is de nadruk op kunst die positieve maatschappelijke veranderingen stimuleert.

Een platform voor opkomende kunstenaars

Een onlangs geopende internationale subsidie richt zich specifiek op kunstenaars die minder dan vijf jaar professioneel actief zijn.

Dit biedt zowel recent afgestudeerden als autodidactische kunstenaars een kans om hun werk internationaal onder de aandacht te brengen.

Met een subsidiebedrag variërend van £ 2.000 tot £ 10.000, kunnen kunstenaars niet alleen hun creatieve projecten financieren, maar ook bijdragen aan de dialoog rondom dringende sociale, politieke en economische kwesties.

Thema met optimistische visie voor de toekomst en een positieve impact op de samenleving

Het thema van dit jaar moedigt kunstenaars aan om oplossingen te verkennen voor de uitdagingen waar de wereld vandaag de dag mee te maken heeft.

Door middel van kunst worden kunstenaars aangemoedigd om een optimistische visie voor de toekomst te creëren en een positieve impact te hebben op de samenleving. Dit thema biedt een breed scala aan interpretaties, van milieuactivisme tot sociale rechtvaardigheid, en van politieke hervormingen tot economische vernieuwing.

Voorwaarden en restricties

Om in aanmerking te komen voor deze internationale subsidie moeten kunstenaars 18 jaar of ouder zijn en creatief inspelen op het thema.

De ingezonden werken moeten na 1 januari 2021 zijn gemaakt en kunnen uiteenlopen van schilderijen, tekeningen en illustraties tot fotografie, video en film.

Belangrijk is dat de werken beschikbaar zijn voor een tentoonstelling in Londen van 1 oktober 2024 tot 31 maart 2025.

Er zijn echter enkele restricties: 3D-werken, sculpturen en werken die eerder zijn tentoongesteld in grote Londense instellingen zijn niet toegestaan. Ook werken gemaakt met generatieve AI-technologie worden uitgesloten.

Inspirerende voorbeelden

Kunstenaars hebben vaak een unieke manier om maatschappelijke kwesties aan te pakken.

Denk bijvoorbeeld aan de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera, wiens muurschilderingen de sociale ongelijkheid en politieke onderdrukking in Mexico aan de kaak stelden.

In Nederland kunnen we kijken naar de impact van de foto's van Dana Lixenberg, die de menselijke verhalen achter sociale vraagstukken belichten. Deze voorbeelden laten zien hoe kunst een krachtige rol kan spelen in het bevorderen van maatschappelijke bewustwording en verandering.

Aanvraagprocedure

De aanvraagperiode loopt van 9 mei 2024 tot 17 juli 2024.

Kunstenaars kunnen hun werk online indienen via de website van de verstrekker. Dit biedt een toegankelijke manier voor kunstenaars wereldwijd om deel te nemen aan deze prestigieuze competitie en hun visie voor een betere toekomst te delen.

Sluit je aan bij Fondswervingonline

Ben jij een opkomende kunstenaar die gelooft in de kracht van kunst om verandering te brengen? Dan is deze subsidie subsidie jouw kans om je stem te laten horen. 

Meer informatie of deze subsidie online aanvragen