Onderzoek en ontwikkeling

Subsidie voor onderzoek hersenen

Er is nu subsidie beschikbaar voor de bevordering van onderzoek, diagnostiek en behandeling van mensen met ziekten van het centraal zenuwstelsel, waarbij het fonds zich vooral richt op de ontwikkeling van drie onderzoekslijnen en het (verder) opbouwen van de samenwerking met andere onderzoekers en onderzoeksgroepen. 

Financiering van drie onderzoekslijnen

Het fonds richt zich op het verstrekken van financiële steun aan de drie onderstaande typen onderzoek, behandeling en projecten, daar waar de reguliere financiering (van vooral universitaire geldstromen) tekort schiet.

Het accent ligt hier op de vergoeding van studenten die als ‘blinde’ testleiders meehelpen de studies uit te voeren. Zij zijn essentieel omdat door de blindheid van de testen het wetenschappelijk karakter van de studies wordt gewaarborgd. Geld voor deze testleiders kan niet worden aangevraagd bij de reguliere overheidsinstellingen.

Onderzoekslijn 1
Behandelingsmethoden zoals fysieke activiteitsprogramma’s worden onderzocht wat betreft mogelijke effecten op cognitie, stemming en slaap-waakritme van ouderen met en zonder dementie. Het onderzoek zal zich de komende jaren ook uitbreiden naar mensen met een dementie die bij het huidige beleid veel langer thuis moeten blijven wonen. 

Onderzoekslijn 2
Onderzoek naar de invloed van dementie op de pijnbeleving. Binnen het beleidsplan past ook de verdere ontwikkeling van een ‘tool’ waarmee mensen met een verstandelijke beperking met behulp van pictogrammen kunnen aangeven of zij pijn ervaren. 

Onderzoekslijn 3
Lichamelijke inactiviteit speelt ook een belangrijke rol binnen de gevangenis. Mensen in detentie komen voor langere tijd in een verarmde omgeving terecht, de gevangenis. Deze verarmde omgeving heeft een negatief effect op het functioneren van de hersenen, met name op het controleren van impulsen. Het overheidsbeleid richt zich primair op het terugdringen van recidive hetgeen haaks staat op een beleid waarbij verarming gedurende langere tijd bijdraagt aan een toenemend verlies van impulscontrole.  Er is een actieve onderzoekslijn opgezet binnen detentie, meer specifiek binnen het Huis van Bewaring en binnen de Psychiatrische Penitentiaire Centra in Nederland.

Aanvragen subsidie

Ga naar de subsidie.

Andere subsidies en fondsen op het gebied van de hersenen

Uiteraard zijn er ook nog andere financieringsbronnen voor o.a. onderzoek op het gebied van de hersenen, buiten de gewone reguliere financiering, van vooral universitaire geldstromen.

Onderstaand alvast een overzicht van een aantal fondsen en subsidieverstrekkers die actief zijn op dit gebied.

Gerelateerde fondsen en subsidies