Natuur, milieu en energie

Subsidie voor onderzoek naar hergebruik van stortplaats

De provincie Noord-Brabant draagt bij in het onderzoek naar de haalbaarheid van hergebruik van de stortplaats Meerendonk in de gemeente 's-Hertogenbosch. De bijdrage bedraagt 22.690 euro voor de eerste fase van de studie en het plan van aanpak voor de tweede fase. Voorwaarde voor de subsidie is dat de gemeente nog dit jaar een inrichtingsvariant voor de stortplaats kiest.

Beleid stimulering hergebruik stortplaatsen

De provincie Noord-Brabant stimuleert het hergebruik van stortplaatsen om zo een bijdrage te leveren in het zorgvuldig omgaan met de schaarse ruimte in Brabant. De voormalige vuilstortplaats Meerendonk is door de provincie geselecteerd als een van de vijf proefprojecten voor hergebruik.

Doel is om na te gaan of het haalbaar is de stortplaats anders te gebruiken dan het huidige voornemen om het als park of golfbaan in te richten.

Voorwaarden

De haalbaarheidsstudie gaat in op de mogelijkheden om de bestaande golfbaan c.q. park uit te breiden, om te bouwen op de stortplaats danwel om het stortmateriaal te hergebruiken (afvalmining) en vervolgens op de vrijkomende ruimte te bouwen.

Uit de tussenrapportage over de eerste fase blijkt dat onder voorwaarden op de stort kan worden gebouwd. Ook de maatschappelijke en juridische aspecten van de inrichtingsvarianten geven geen absolute belemmeringen aan.

Gedeputeerde Staten stellen als voorwaarden dat de gemeente nog dit jaar de tweede fase uitvoert en definitief voor een van de onderzochte inrichtingsvarianten kiest. Voorts vraagt het college de gemeente het terrein Meerendonk als plek voor hoogwaardige bedrijvigheid, in afstemming met de streekplanuitwerking Waalboss, in de besluitvorming te betrekken. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen actief in Brabant