Kunst, cultuur en media

Subsidie voor onderzoek naar positie freelancers

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een uitkering van euro 30.000,- beschikbaar te stellen aan een onderzoek naar de positie van freelance journalisten.

Onderzoek

Het onderzoek is drieledig. Allereerst zou de FLA graag meer willen weten over de betekenis en het belang van freelancers in de Nederlandse pers.

In de tweede plaats richt het onderzoek zich op de aard van het werk van de freelancer, de bijbehorende arbeidsomstandigheden, de inkomsten, kortom de beroepspraktijk en de sociaal-economische positie van deze groep medewerkers.

In de derde plaats dient het onderzoek licht te werpen op de invloed van recente ontwikkelingen van technologische en economische aard op de arbeidsrelaties in de sector en in het bijzonder op de beroepspraktijk van freelancers. Daarbij wordt gedoeld op bijvoorbeeld de toegenomen mobiliteit van computerhardware en op de schaalvergroting en rationalisering van de bedrijfstak.

Toelichting besluit

Het besluit tot het inwilligen van de aanvraag is gebaseerd op artikel 54 sub d, resp. artikel 58, van het Mediabesluit. Dit artikel biedt het Bedrijfsfonds de mogelijkheid financiële steun in de vorm van een uitkering te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Bedrijfsfonds.

De voornaamste doelstelling van het Bedrijfsfonds voor de Pers, het handhaven en bevorderen van persverscheidenheid voorzover die van belang is voor de informatie en opinievorming, wordt met dit onderzoek gediend.

Achtergrond van het onderzoek is dat er weinig gegevens beschikbaar zijn over de rol van de freelance journalistiek in Nederland. Journalisten vervullen een belangrijke intermediaire rol in het verspreiden en bewerken van publieke informatie gericht op een pluriforme samenleving. Door dit onderzoek wordt een duidelijker beeld van de beroepsgroep verkregen. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen journalistiek