Natuur, milieu en energie

Subsidie voor originele projecten duurzame energie Zuid-Holland

Tussen 1 juli en 1 oktober kan opnieuw subsidie worden aangevraagd voor projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie in de provincie Zuid-Holland. Voorwaarde is, dat de projecten spraakmakend zijn. Voor de regeling Stimulering Duurzame Energie, die nog twee jaar van kracht is, is in totaal 3 miljoen euro beschikbaar. Voor de komende termijn is een bedrag van euro 750.000, - beschikbaar.

Voorwaarden subsidie

Projecten die in aanmerking komen voor subsidie, moeten aan een aantal criteria voldoen. Het moet gaan om unieke projecten, die verder gaan dan de huidige stand der techniek. Naast energiezuinig en duurzaam moeten ze ook grootschalig en/of innovatief zijn, leiden tot meer acceptatie van de technologie en een duidelijke uitstraling naar de samenleving hebben.

Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen wordt ook gelet op diversiteit in de ingediende voorstellen.

Vorig jaar gesubsidieerde projecten

In de vorige termijn, van 1 december vorig jaar tot 1 maart van dit jaar, zijn achttien subsidieaanvragen voor een totaalbedrag van ruim twee en een half miljoen euro ingediend, terwijl er 790.000 euro beschikbaar was. Uiteindelijk is aan drie projecten subsidie toegekend, waaronder een demonstratieproject rioolwarmtewinning.

Andere voorbeelden van projecten die in het verleden subsidie hebben gekregen, zijn de warmte-koudeopslag op het bedrijventerrein Maaldrift II in Wassenaar, 5000m2 zonnepanelen op het dak van Oceanium Blijdorp, warmte voorziening uit zee voor woningen in het Scheveningse Duindorp, zonnecollectoren op daken van gerenoveerde flats van woningbouwcorporaties, warmte- en koudeopslag in woningen voor gehandicapten, energiezuinige huizen in Zoetermeer en de entree van het Erasmus Medisch Centrum waar zonnepanelen en zogenaamde windwalls zijn aangebracht.