Innovatie en technologie

Subsidie voor projecten die meer controle geven over datagebruikData speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, maar hoe vaak hebben we de kans om echt controle te hebben over hoe deze data wordt gebruikt of gedeeld? Hier komt een unieke kans om het

Big Data - Data

Data speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, maar hoe vaak hebben we de kans om echt controle te hebben over hoe deze data wordt gebruikt of gedeeld? Hier komt een unieke kans om het heft in eigen handen te nemen. Een internationale subsidie, bedoeld om een breed scala aan initiatieven te ondersteunen die individuele autonomie en gemeenschapscontrole over data bevorderen, is nu geopend voor aanvragen. Of je nu een individu bent, deel uitmaakt van een collectief, een organisatie runt, of in een academische setting werkt, dit is jouw kans om een verschil te maken in de datagestuurde wereld.

Wat is het doel van de subsidie?

Deze subsidie heeft tot doel projecten te ondersteunen die streven naar grotere individuele autonomie of gemeenschapscontrole over data.

Dit kan variëren van het ontwikkelen van participatieve processen en tools voor dataverzameling, -gebruik, of -deling, tot het juridisch mogelijk maken voor individuen of gemeenschappen om hun eigen datagebruik vorm te geven.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzetten van data voor burgerwetenschapprojecten, het ontwikkelen van meer op gebruikersvoorkeuren afgestemde digitale diensten, of het bevorderen van nieuwe instellingen zoals datacoöperaties.

Wie kan aanvragen?

De subsidie staat open voor een breed publiek: individuen, collectieven, organisaties (zowel non-profit als for-profit) en academische instellingen wereldwijd.

Er wordt speciale aanmoediging gegeven aan aanvragen van buiten de Verenigde Staten en Europa, wat de deur opent voor een diversiteit aan perspectieven en initiatieven. 
Ook vanuit Nederland, waaronder Europa, kun je deze subsidie aanvragen.

Belangrijke details van de subsidie

  • Jaarbudget: US$ 100.000 met uitgiften variërend van US$ 50.000 tot US$ 100.000 per project.
  • Indientermijn: 17 februari 2024 tot en met 31 maart 2024.
  • Aanvraagproces: Online, via een speciale link die je naar het aanvraagformulier brengt.

Wat maakt een succesvolle aanvraag?

Een project dat bijdraagt aan het hoofddoel van de subsidie, namelijk het vergroten van individuele autonomie of gemeenschapscontrole over data, maakt kans op succes.

Of het nu gaat om het ontwikkelen van technische protocollen, juridische mechanismen, creatieve projecten, of origineel onderzoek, het belangrijkste is dat jouw initiatief een impact maakt op hoe data wordt gebruikt en beheerd.

Jouw kans om impact te maken

Deze subsidie biedt een ongekende kans om aan de voorhoede te staan van data empowerment.

Door deel te nemen, draag je niet alleen bij aan jouw eigen project of idee, maar ook aan de grotere beweging van datademocratisering. En het is een mogelijkheid om te innoveren, te experimenteren, en te leiden in het vormgeven van onze collectieve digitale toekomst.

Meer informatie of deze subsidie direct online aanvragen