Kunst, cultuur en media

Subsidie voor veiligheid musea beschikbaar

De staatssecretaris stelt 7 miljoen subsidie beschikbaar om veiligheid in musea te versterken. Met de subsidie kunnen musea maatregelen nemen om hun veiligheidsbeleid structureel op orde brengen.

Vertrouwelijke rapport Veiligheid voor VRM-musea

Uit het vertrouwelijke rapport Veiligheid voor VRM-musea, waarin de huidige veiligheidssituatie in musea in kaart wordt gebracht, blijkt dat er snel maatregelen nodig zijn. Van der Laan wil daar graag aan tegemoet komen, schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelen voor een structureel en duurzaam veiligheidsbeleid

In de brief kondigt de staatssecretaris een aantal maatregelen aan om te komen tot een structureel en duurzaam veiligheidsbeleid bij rijksgesubsidieerde musea. Zo wil de staatssecretaris dat een databank voor gestolen cultuurgoederen wordt opgezet. 

Verder gaat de staatssecretaris de .Netwerkaanpak Veiligheid voor collectiebeherende instellingen. verspreiden over gemeenten en provincies. Deze aanpak, waarin instellingen samenwerken met lokale politie en brandweer, is ontwikkeld door het Instituut Collectie Nederland (ICN).

Daarnaast zal de Koninklijke Bibliotheek een systeem opzetten om incidenten centraal te registreren. Hiermee kunnen musea elkaar in een vroeg stadium op de hoogte stellen van incidenten en van elkaar leren.

Subsidie

Niet-rijksinstellingen zoals niet-rijksmusea, archieven, bibliotheken en andere collectiebeherende instellingen, kunnen subsidie voor veiligheidsprojecten aanvragen bij de Mondriaanstichting.