Onderwijs

Subsidie voor VMBO scholen

Mijn oma zij altijd al: "er zijn vroegbloeiers en er zijn laatbloeiers", en voor VMBO leerlingen zal dit zeker gelden. Jammer genoeg hebben sommige VMBO leerlingen onvoldoende zelfvertrouwen of zelfstandigheid om door te kunnen stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs of naar het hoger algemeen voortgezet onderwijs. Gelukkig is er nu een nieuwe subsidie van maximaal € 24.500.  per kalenderjaar voor VMBO scholen om daaraan te werken.

Subsidie voor extra begeleiding en ondersteuning VMBO leerlingen

Er is subsidie beschikbaar voor doorstroomprogramma’s die zich richten op het creëren van een soepele overgang voor vmbo-leerlingen, in het bijzonder vmbo-leerlingen in een kwetsbare positie, naar het mbo of het havo.

De doorstroomprogramma’s zijn bedoeld voor vmbo-leerlingen die volgens hun school extra begeleiding of ondersteuning nodig hebben.

Gedacht kan worden aan leerlingen die specifieke vaardigheden en/of kennis ontberen die nodig zijn voor een soepele overgang. Het gaat vooral om leerlingen die vanuit hun omgeving gedurende hun schoolloopbaan minder vanzelfsprekend hulpbronnen vanuit economisch, sociaal en cultureel perspectief tot hun beschikking hebben (gehad) om hun mogelijkheden optimaal te ontplooien.

Activiteiten

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet een doorstroomprogramma zich in ieder geval richten op één of meer van de volgende activiteiten, die het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van de leerling of student vergroten:

  • Het voorbereiden op de gevraagde werkhouding in het mbo of het havo, bijvoorbeeld door reflectie op de eigen rol en vaardigheden. Hierbij wordt de leerling ook begeleid bij het verbeteren van de studievaardigheden zoals de ontwikkeling van een eigen leerstrategie en het leren plannen en organiseren van de leeractiviteiten.
  • Persoonlijke begeleiding en coaching rondom en tijdens de overgang
  • Het leren benutten van netwerken of hulpbronnen uit de omgeving
  • Het vakinhoudelijk ‘bijspijkeren’ op onderdelen van een vak. Bijvoorbeeld op onderdelen van het vak wiskunde die in het vmbo niet zijn behandeld en in het havo wel aan bod komen of op specifieke taal-, lees- en/of rekenvaardigheden
  • De training en coaching van leraren, begeleiders, coaches, medeleerlingen of -studenten die verder in hun opleiding zijn en die als coach of begeleider worden ingezet
  • Tot slot moet aangegeven worden hoe binnen het programma wordt ingezet op de bevordering van de betrokkenheid van ouders en/of betekenisvolle anderen uit de omgeving van de leerling of de student.

Subsidie

Per deelnemende leerling wordt voor de berekening van de hoogte van de subsidie uitgegaan van een bedrag van € 700 per kalenderjaar. 

Het maximale bedrag dat per vmbo-vestiging (volgens BRIN) per kalenderjaar per doorstroomprogramma kan worden verstrekt is € 24.500.  

Aanvragen

Ga naar de subsidie.