Bouw en monumentenzorg

Subsidie VROM adviesuren: VROM geeft lokaal bodembeheer een impuls bij overgang naar Besluit bodemkwaliteit

Onder de naam "Impuls lokaal bodembeheer" stelt VROM adviesuren beschikbaar voor decentrale overheden om zo de overgang naar het nieuwe Besluit bodemkwaliteit te stimuleren. Gemeenten krijgen subsidie voor een bepaald aantal uren de beschikking over een externe adviseur. Deze kan worden ingezet voor ondersteuning bij de afwegingen in het kader van het Besluit bodemkwaliteit en de verdere implementatie hiervan.

In eerste instantie leek een impuls vooral noodzakelijk voor het opstellen van nieuwe bodemkwaliteitskaarten en het meten van nieuwe stoffen. Na een verkennende workshop en een advies van het Implementatieteam Besluit bodemkwaliteit, is geconcludeerd dat dit niet het voornaamste knelpunt vormt bij het maken van lokaal beleid op het gebied van bodembeheer.

Het gaat namelijk vooral om het proces en de afwegingen die nodig zijn om een goede keuze te maken tussen generiek of gebiedsspecifiek beleid en de verdere uitwerking daarvan. Bodemkwaliteitskaarten spelen daarbij een belangrijke rol.

Voor gebiedsspecifiek beleid is een nieuwe kaart een vereiste. En bij het generieke beleid kan vrijwillig worden gekozen voor een bodemkwaliteitskaart die als bewijsmiddel kan worden gebruikt. Op dit moment kunt u nog geen aanvragen voor deze Impuls indienen. Ook inhoudelijke vragen kunnen ze op dit moment nog niet beantwoorden. Komende periode wordt de Impuls lokaal bodembeheer verder uitgewerkt. Via de website en de email-nieuwsbrief van Bodem+ houden ze op de hoogte van de verdere uitwerking en de wijze waarop u zich kunt aanmelden voor de subsidie.