Landbouw, visserij en platteland

Subsidiebesluit Gebiedsgericht Beleid SGB provincie Friesland

De provincie Friesland heeft in de jaren 1996 - 2004 het programma Subsidiebesluit Gebiedsgericht Milieubeleid (SGM) uitgevoerd. In het kader van dit programma zijn subsidies beschikbaar gesteld voor 151 projecten met een milieuverbeterend karakter in Friesland.

Doelstelling subsidieregeling

Het doel van de subsidieregeling was het stimuleren van gebiedsgericht milieubeleid en het bevorderen van een integrale milieuaanpak. In dat kader werd ingezet op de thema's duurzame landbouw, natuur en landschap, archeologische waarden, waterkwaliteit en preventie van verdroging in natuurgebieden.

In het gebied Noord West Friesland met zijn vele heggen en elzensingels is door agrarische milieucoöperaties gewerkt aan het beperken van mestemissies en het bevorderen van landschappelijke- en natuurwaarden. In Zuidoost Friesland was in de terreinen van het Fochteloërveen, Koningsdiep, Lindevallei en Tjonger de bestrijding van verdroging in natuurgebieden een belangrijk doel.

Andere projecten richtten zich op het herstel en beheer van natuur en landschapselementen zoals pingo's, dobben, karakteristieke tuinen en groen in dorpen en op het bevorderen van de vogelstand. Ten behoeve van meerdere gemeenten werden de archeologische waarden in natuur en landschap in kaart gebracht. Eén resultaat hiervan is de digitale archeologische kaart 'Famke'.

Reconstructie

Door een constructieve aanpak van landbouw, milieu- en landschapsorganisaties werd een forse milieuwinst geboekt voor natuur en milieu. Het leidde tevens tot een toenemende communicatie en vruchtbare samenwerking tussen deze maatschappelijke organisaties. Zo is in meerdere projecten een integrale aanpak voor de belangen van agrariërs en natuur gerealiseerd.

Een illustratief voorbeeld van die nieuwe samenwerking: boeren die onder leiding van gidsen van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie cursussen volgden voor het herkennen van planten voor het natuurbeheer van de randen van hun weilanden.

Toekomst

Het Subsidiebesluit Gebiedsgericht Milieubeleid wordt opgevolgd door de regeling Subsidiebesluit Gebiedsgericht Beleid (SGB). Deze regeling is breder dan de SGM en geldt niet alleen voor activiteiten met milieurendement maar ook voor projecten met bijvoorbeeld cultuurhistorische doelen. Voor de SGB-regeling, die in 2002 tot uitvoering kwam, kunnen nog steeds projecten worden ingediend.