Natuur, milieu en energie

Subsidieregeling Bans Klimaatconvenant aangepast

De subsidieregeling van het BANS klimaatconvenant wordt aangepast. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van de regeling door gemeenten. De keuzevrijheid in de regeling is vergroot en de regeling is op een aantal punten vereenvoudigd.

Ook samenwerkingsverbanden van gemeenten kunnen nu gebruik maken van de regeling. Daarnaast is de zogenaamde prestatiekaart voor provincies gereed, waarin is aangegeven welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie. Daardoor kunnen nu ook provincies gebruik maken van de subsidie.

Gewijzigde regeling

De gewijzigde regeling en de prestatiekaart zijn gepubliceerd in de Staatscourant van 30 juli. Vorig jaar hebben Rijk, IPO en VNG het BANS klimaatconvenant ondertekend. Daarin is afgesproken dat provincies en gemeenten zich meer gaan inzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dit mogelijk te maken heeft het ministerie van VROM een subsidie beschikbaar gesteld van 37 miljoen euro.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet een gemeente of provincie een plan van aanpak opstellen. De subsidie is bedoeld voor communicatie, onderzoek en extra personeelskosten voor bijvoorbeeld energiebesparingen en duurzame energie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal inwoners en het grondoppervlak van de gemeente of provincie. De bijdrage betreft maximaal de helft van de uitvoeringskosten, de andere helft moeten de gemeenten en provincies zelf betalen. 

Meer informatie

Subsidies energie en milieu