Bouw en monumentenzorg

Subsidies voor projecten met voorbeeldfunctie voor de streek

De provincie Utrecht geeft 67.500 euro subsidie aan projecten in de Gelderse Vallei en Eemland. Dit zijn relatief kleine projecten, die moeilijk anderszins te financieren zijn en die uitvoering geven aan het Reconstructieplan Gelderse Vallei / Utrecht-Oost.

Geselecteerde projecten

De projecten zijn door de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) geselecteerd:

Museumhaven Spakenburg
De afgelopen jaren heeft gemeente Bunschoten een begin gemaakt met het omvormen van de Oude Haven in Spakenburg tot een museumhaven. De provincie stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor het opstellen van een inrichtingsplan voor het gebied de `Hongdehemel' om te kijken of dit gedeelte van de haven weer in historische staat kan worden teruggebracht. Ook zal dit geld worden gebruikt voor informatieborden en promotiemateriaal. Herstel- en behoud van cultuurhistorische objecten en het bevorderen van recreatie en toerisme maken onderdeel uit van het Reconstructieplan. 

Hoe ontdek je een streekkeuken
De vereniging Vallei & Boerderij en het `Streek- en Smaakverbond' willen culinaire arrangementen ontwikkelen. De nadruk ligt hierbij op streekgerechten uit de Gelderse Vallei. De te ontwikkelen arrangementen gaan uit van de volgende onderdelen: overnachting in een bed & breakfast- of groepsaccomodatie (bij lid van Vallei & Boerderij), excursies naar agrarische bedrijven, tocht door de natuur om producten te zoeken, diaserie over de landbouw en eetgewoonten in de Gelderse Vallei, gezamenlijke bereiding van streekmaaltijd, recreatieve activiteiten op het platteland (wandelen, fietsen, kanoën, boerengolf, huifkarrentocht etc.), bezoek aan een culinair museum en bezoek aan restaurants in de regio die werken met streekproducten. De activiteiten in het kader van dit project betreffen o.m.: werving deelnemers (agrariërs, restaurants, musea e.a.), ontwikkelen arrangementen en ontwikkelen informatie- en promotiemateriaal. De provincie stelt 15.000 euro subsidie beschikbaar.

Uitvoeringsplan Kamsalamander en Ringslang
De provincie stelt een subsidie van 10.000 euro beschikbaar voor het opstellen van een uitvoeringsplan en de werkzaamheden die nodig zijn voor het behoud en de bescherming van de kamsalamander en de ringslang. Beschermings- en herstelmaatregelen voor soorten maken onderdeel uit van het Reconstructieplan.

Aanleg watersportsteiger in de Eem
Op de Eem wordt veel geroeid door de Amersfoortse roeivereniging Hemus en de Baarnse roeivereniging De Eem. Voor ongeoefende roeiers is de afstand tussen de thuisplaatsen van beide roeiverenigingen echter te groot om in één keer te overbruggen. Daarnaast kunnen door de aanleg van de steiger ook meer recreatieve kanoërs en roeiers van dit gedeelte van de Eem gebruik maken. Door de provincie Utrecht wordt 5.000 euro subsidie gegeven en is reeds op de aanleg geanticipeerd door een uitsparing in de beschoeiing aan te brengen. Aanleg van watersportvoorzieningen maakt onderdeel uit van het Reconstructieplan.

Educatief voorlichtingsprogramma Grebbelinie voor jongeren
De historische vereniging Woudenberg wil in het kader van de herdenking dat er 60 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog een project uitvoeren voor lagere scholen. Dit behelst o.a. de aanleg van een loopgraaf, een mitrailleursnest, een scherfvrije schuilplaats en een observatiepost aanleggen, overeenkomstig de situatie in mei 1940. Ook wordt educatief materiaal over de Grebbelinie vervaardigd. De provincie geeft een subsidie van 27.500 euro.