Succesvolle techonderneming start fonds gericht op jonge creatieven

Een verfrissende trend: succesvolle techbedrijven van Nederlandse bodem die een fonds starten om goed te doen. Vanaf deze maand is er een gloednieuw fonds bijgekomen. Hoewel het fonds nog niet is opengesteld voor aanvragen zijn we wel enthousiast over de opzet. Het fond is er namelijk op gericht om jonge creatieven te inspireren en in staat te stellen hun potentieel te verwezenlijken. Het fonds zal niet alleen onderwijs financieren, maar ook beurzen beschikbaar stellen voor getalenteerde kunstenaars en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan. Wat wij vooral interessant vinden is dat het fonds zich mede lijkt te gaan richten op makers zonder connecties en uit ondervertegenwoordigde milieus. Niet onbelangrijk omdat de drempel bij sommige gevestigde cultuurfondsen soms redelijk hoog lijkt voor deze doelgroepen. Als startkapitaal is er 1 miljoen euro beschikbaar. In aanvulling hierop zal het fonds ook 1% van de toekomstige jaarinkomsten van de initiatiefnemer ontvangen, zodat de continuïteit van het fonds gegarandeerd lijkt.

Makers zonder connecties en uit ondervertegenwoordigde milieus helpen wanneer het er het meeste toe doet

Het succesvolle Nederlandse techbedrijf heeft de kunst altijd actief gesteund. Nu dit bedrijf is uitgegroeid tot een B Corporation wil het bedrijf via een nieuw fonds manieren vinden om er te zijn voor aanstormend creatief talent. Het gaat erom een nalatenschap over te dragen waar we allemaal trots op kunnen zijn.

De pandemie heeft het mecenaat en de sponsoring voor de kunsten verwoest. Het heeft talloze kansen weggenomen, vooral voor degenen die beginnen zonder connecties of uit ondervertegenwoordigde milieus. WeTransfer's Supporting Act Foundation zal deze makers helpen wanneer het er het meest toe doet.

Structurele financiering fonds

WeTransfer stelt als initiatiefnemer van het fonds een eerste bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. 
Nog interessanter wellicht is dat de funding structureel is. Het fonds ontvangt daarna namelijk ook 1% van de toekomstige jaarinkomsten van WeTransfer.

Het fonds zal niet alleen onderwijs financieren, maar ook beurzen beschikbaar stellen voor getalenteerde kunstenaars en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan.

En dan is er nog de Award for Creative Excellence. Elk jaar zal het fonds een uitdaging uitzetten voor instellingen en personen die werkzaam zijn in de kunsten. De makers krijgen de opdracht om een film, voorstelling, animatie of iets anders te maken en een team van panelleden beoordeelt het uiteindelijke werk. Meer informatie over de wedstrijd en de details van de prijs worden later bekendgemaakt door het fonds.

Mondiale ambities

WeTransfer's Supporting Act is een onafhankelijk fonds, gevestigd in Nederland. In het begin zal het actief zijn in Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, evenals in de VS, maar het fonds ziet een enorm potentieel om haar bereik en steun over de hele wereld uit te breiden.

Aanvragen nog niet mogelijk

Het fonds is gloednieuw en is nog niet in staat om aanvragen te accepteren, maar zal dit jaar meer informatie gaan delen.
Zodra het mogelijk is om aanvragen in te dienen zullen we je dit laten weten.

Meer informatie

Stichting WeTransfer’s Supporting Act

Andere subsidies en fondsen op het gebied van kunst, cultuur en media

Natuurlijk zijn er nog meer subsidies en fondsen voor organisaties en projecten op het gebied van kunst, cultuur en media. Onderstaand alvast een overzicht.

 • Subsidie voor jonge kunstenaars afkomstig van een kleinkunstacademie of toneelschool

  Financiële ondersteuning van jonge kunstenaars, afkomstig van een kleinkunstacademie of toneelschool. Per jaar is er ca. € 10.000 beschikbaar. Je kunt de subsidie per e-mail aanvragen....

 • Subsidie voor organisaties op het gebied van de professionele klassieke muziek

  Tweejarige subsidie voor organisaties op het gebied van de professionele klassieke muziek voor het versterken van het aanbod en de kwaliteit van klassieke muziek, het vergroten en verbreden van het...

 • Subsidie aanbieders culturele activiteiten

  Subsidie voor organisatoren van culturele activiteiten om culturele activiteiten te programmeren, ondanks mogelijke extra kosten en verminderde publieksinkomsten door of vanwege de beperkende...

 • Subsidie produceren nieuw werk kunst en cultuur

  Éénmalige subsidie voor kleine ondernemers in de culturele sector, zodat zij weer nieuw werk kunnen produceren. Het doel van dit budget is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, er ruimte wordt...

 • Financiering culturele en creatieve sector

  Financiering voor initiatieven in de culturele en creatieve sector in Noord-Brabant. Het gaat om leningen van maximaal € 60.000,- met een rente van 1%. Aanvullend zijn er mogelijkheden voor verdere...

 • Toon meer resultaten

Verder lezen?

Direct aan de slag met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project

Word ook lid

 • Actuele informatie over bijna 2000 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten
 • Per regeling alle relevante informatie die je nodig hebt, incl. aanvraagformulieren
 • Toegang tot regelingen die je nergens anders kunt vinden
 • Handige dossiers helpen je op weg
 • Dagelijks uitgebreid en bijgewerkt
 • We bestaan inmiddels 15 jaar, en zijn hiermee een van de meest ervaren partijen
 • Je bent al lid voor slechts € 30,- per maand