Kunst, cultuur en media

Succesvolle techonderneming start fonds gericht op jonge creatieven

Een verfrissende trend: succesvolle techbedrijven van Nederlandse bodem die een fonds starten om goed te doen. Vanaf deze maand is er een gloednieuw fonds bijgekomen. Hoewel het fonds nog niet is opengesteld voor aanvragen zijn we wel enthousiast over de opzet. Het fond is er namelijk op gericht om jonge creatieven te inspireren en in staat te stellen hun potentieel te verwezenlijken. Het fonds zal niet alleen onderwijs financieren, maar ook beurzen beschikbaar stellen voor getalenteerde kunstenaars en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan. Wat wij vooral interessant vinden is dat het fonds zich mede lijkt te gaan richten op makers zonder connecties en uit ondervertegenwoordigde milieus. Niet onbelangrijk omdat de drempel bij sommige gevestigde cultuurfondsen soms redelijk hoog lijkt voor deze doelgroepen. Als startkapitaal is er 1 miljoen euro beschikbaar. In aanvulling hierop zal het fonds ook 1% van de toekomstige jaarinkomsten van de initiatiefnemer ontvangen, zodat de continuïteit van het fonds gegarandeerd lijkt.

Makers zonder connecties en uit ondervertegenwoordigde milieus helpen wanneer het er het meeste toe doet

Het succesvolle Nederlandse techbedrijf heeft de kunst altijd actief gesteund. Nu dit bedrijf is uitgegroeid tot een B Corporation wil het bedrijf via een nieuw fonds manieren vinden om er te zijn voor aanstormend creatief talent. Het gaat erom een nalatenschap over te dragen waar we allemaal trots op kunnen zijn.

De pandemie heeft het mecenaat en de sponsoring voor de kunsten verwoest. Het heeft talloze kansen weggenomen, vooral voor degenen die beginnen zonder connecties of uit ondervertegenwoordigde milieus. WeTransfer's Supporting Act Foundation zal deze makers helpen wanneer het er het meest toe doet.

Structurele financiering fonds

WeTransfer stelt als initiatiefnemer van het fonds een eerste bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. 
Nog interessanter wellicht is dat de funding structureel is. Het fonds ontvangt daarna namelijk ook 1% van de toekomstige jaarinkomsten van WeTransfer.

Het fonds zal niet alleen onderwijs financieren, maar ook beurzen beschikbaar stellen voor getalenteerde kunstenaars en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan.

En dan is er nog de Award for Creative Excellence. Elk jaar zal het fonds een uitdaging uitzetten voor instellingen en personen die werkzaam zijn in de kunsten. De makers krijgen de opdracht om een film, voorstelling, animatie of iets anders te maken en een team van panelleden beoordeelt het uiteindelijke werk. Meer informatie over de wedstrijd en de details van de prijs worden later bekendgemaakt door het fonds.

Mondiale ambities

WeTransfer's Supporting Act is een onafhankelijk fonds, gevestigd in Nederland. In het begin zal het actief zijn in Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, evenals in de VS, maar het fonds ziet een enorm potentieel om haar bereik en steun over de hele wereld uit te breiden.

Aanvragen nog niet mogelijk

Het fonds is gloednieuw en is nog niet in staat om aanvragen te accepteren, maar zal dit jaar meer informatie gaan delen.
Zodra het mogelijk is om aanvragen in te dienen zullen we je dit laten weten.

Meer informatie

Stichting WeTransfer’s Supporting Act

Andere subsidies en fondsen op het gebied van kunst, cultuur en media

Natuurlijk zijn er nog meer subsidies en fondsen voor organisaties en projecten op het gebied van kunst, cultuur en media. Onderstaand alvast een overzicht.

Gerelateerde fondsen en subsidies

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden