Kunst, cultuur en media

Tweede tranche subsidies cultuurstimuleringsfonds Haarlem

Het College van B&W van Haarlem heeft op 12 april besluiten genomen over 34 ingediende subsidieaanvragen voor de 2de tranche voor het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Voor 15 aanvragen is een positief advies met honorering van een bepaald bedrag uitgebracht. Aanvragen voor projecten kunnen nog vσσr 1 juni (3de tranche) en vσσr 1 september (4de tranche) ingediend worden, waarna de aanvragen ter beoordeling worden voorgelegd aan de onafhankelijke adviescommissie.

Constateringen

Bij 20 aanvragen is negatief geadviseerd of heeft de commissie besloten de aanvragen nader uit te laten werken of doorverwezen naar andere fondsen. In totaal stelt de adviescommissie voor deze tranche voor een subsidiebedrag van euro 76.600,- toe te kennen. Voor de 2 resterende aanvraagronden blijft een bedrag van in totaal euro 67.400,- voor het Cultuurstimuleringsfonds over.

Opvallend is het grote aantal ingediende aanvragen in deze aanvraagronde. Een verklaring ligt in het wegvallen van enige regelingen bij de provincie Noord-Holland. Dit geldt niet alleen voor het Haarlemmerhoutfestival (reeds in 1e tranche door ad hoc-adviescommissie gehonoreerd), maar nu ook voor bijv. het )toon)-festival, de Stad als Podium, de culturele uitwisseling Haarlem-Mutare, of de voorronde van de Kunstbende Noord-Holland.

Aanvragen komen daarnaast voort uit bezuinigingen, tekorten of het wegvallen van de geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving van het Ministerie van OCW, of betreffen een investeringssubsidie. Zie bijvoorbeeld de aanvragen voor exposities of bijzondere projecten in De Vishal, de nieuwe permanente presentatie van het ABC architectuurcentrum, of het openingsconcert van de Philharmonie Haarlem.

Cultuurstimuleringsfonds Haarlem

Het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem richt zich met name op:

  • Stimulering van cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs, met name op de versterking van het aanbod van de culturele instellingen;
  • Stimuleren van het gebruik van cultureel erfgoed als instrument voor cultuureducatie en bereik van nieuwe doelgroepen;
  • Stimulering van het productieklimaat, met aandacht voor bereik van nieuwe doelgroepen;
  • Realisatie van overige projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Aanvragen subsidie

Aanvragen voor projecten kunnen nog vσσr 1 juni (3de tranche) en vσσr 1 september (4de tranche) ingediend worden, waarna de aanvragen ter beoordeling worden voorgelegd aan de onafhankelijke adviescommissie.