Maatschappij en samenleving

Unieke kans om de samenleving te versterken: prijs van € 100.000 voor maatschappelijk vertrouwen

Maatschappelijk vertrouwen

Onderling vertrouwen is het fundament waarop een goed functionerende samenleving is gebouwd. Maar laten we eerlijk zijn, dit fundament staat onder druk. Of het nu gaat om politieke polarisatie, desinformatie of kansenongelijkheid, er zijn genoeg uitdagingen. Gelukkig is er een prijs van € 100.000 die precies dit soort urgente kwesties aanpakt. Eerdere winnaars hebben zich bijvoorbeeld beziggehouden met het bestrijden van desinformatie en het bouwen van lokale gemeenschappen. Een aanvraag indienen? Dat kan gewoon online.

Doelgroep

Deze prijs richt zich op non-profit instellingen en de wetenschappelijke gemeenschap die actief werken aan projecten ter bevordering van maatschappelijk vertrouwen. Dus, als jouw organisatie zich inzet om de kloof tussen verschillende groepen te verkleinen, of als je als wetenschapper onderzoek doet naar de gevolgen van nepnieuws, dan is deze prijs voor jou bedoeld.

Wat je Krijgt: de Prijs

De winnaar kan rekenen op een indrukwekkende geldprijs van €100.000. Maar dat is nog niet alles. De uitreiking gaat gepaard met een feestelijke ceremonie waar je de kans krijgt om te netwerken met andere visionairs in het veld van maatschappelijk vertrouwen.

Toepassing en eerdere prijswinnaars

Eerdere winnaars waren vooral projecten die de samenleving op inventieve manieren nader tot elkaar brachten. Denk hierbij aan projecten die technologie inzetten om nepnieuws tegen te gaan of lokale initiatieven die sociale cohesie bevorderen. De prijs kan worden aangevraagd voor vrijwel elk project dat het maatschappelijk vertrouwen stimuleert.

Maatschappelijke tendensen en toekomstige projecten

Gezien de ontwikkelingen die het maatschappelijk vertrouwen ondermijnen, is er ruimte voor veel verschillende soorten projecten. Een project dat zich richt op educatie rondom klimaatverandering kan bijvoorbeeld bijdragen aan meer vertrouwen in de wetenschap. Een ander interessant gebied is de strijd tegen desinformatie. Hierbij kun je denken aan projecten die gebruik maken van AI om fake news te detecteren.

Afsluiting

De urgentie om maatschappelijk vertrouwen te herstellen is duidelijker dan ooit. En als jij een innovatief project hebt dat dit kan bewerkstelligen, is er nu een kans om serieus ondersteund te worden. Dus waar wacht je nog op? Laten we samenwerken aan een samenleving waar we weer op elkaar kunnen bouwen.